Свързани новини

10.02.2015 15:20

Правителството улеснява визите за българи в Украйна

Видян 1093 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българското правителство ще облекчи процедурата по издаване на визи за етнически българи от Украйна, съобщават от Министерския съвет. 


Външното министерство вече е изпратило указания до Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса, в които е указана процедурата за бързо издаването на визи за сънародниците ни от района на военните действия в Украйна. 


Ситуацията в Източна Украйна остава изключително напрегната и нестабилна, с продължаващи на места сражения между правителствените сили и сепаратистите, посочва МС. 


Хуманитарната обстановка е усложнена, особено в района на Донбас, където са водят военни действия. В тази връзка Министерството на външните работи подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето й са процес на уточняване.


В изявлението се отбелязва, че правителството следи с особено внимание информациите за напрежение сред представители на малцинствата в Украйна, включително сред българското, във връзка с нарастващия брой мобилизирани в рамките на провежданата четвърта вълна на мобилизация в страната. 


"В постоянен контакт сме с българските дипломатически представителства в Украйна – Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса, както и с украинските власти, за изясняване на случващото се", заявяват още от кабинета. 


Българските власти разчитат, че Украйна няма да допусне нарушаване на принципа на пропорционалност при определяне на броя на подлежащите на мобилизацията в местата с компактно българско население и ще предприемат необходимите действия за предотвратяване на напрежението в районите с българско или друго малцинство.


Позицията на българската страна е заявена категорично пред украинския посланик в София. Въпросът ще бъде поставен пред украинската страна и по време на предстоящото посещение на министъра на външните работи на Украйна Климкин в България.


Преодоляването на всички негативни последици от продължаващия конфликт в Украйна е възможно единствено при постигането на траен мир по пътя на диалога. България последователно подкрепя засилената международна активност, включително посещението на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Киев и Москва, с основна цел съгласуване на мерки за прилагане на Минските споразумения. Надяваме се на положителен резултат в тази посока от предстоящата в сряда среща в Минск на Тристранната контактна група, завършва изявлението от МС.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към