„Новините от Австрия не са оптимистични. Тепърва да се говори за промяна на общественото мнение в страната, е несъстоятелно. Новото правителство трябва да положи далеч по-съществени усилия“, апелира Петър Витанов.
Евродепутатът-социалист напомни, че преди по-малко от година благодарение на усилията на неговите колеги е била преодоляна съпротивата на Швеция.

Свързани новини

29.08.2023 16:56

Правителството се лута за Шенген, не знае какво да прави: Петър Витанов

Видян 1036 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новото българско правителство постави като водещ свой приоритет влизането на страната ни в Шенген, но до момента се лута и прави твърде малко по същество. Това коментира ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред БНР.

„Новините от Австрия не са оптимистични. Тепърва да се говори за промяна на общественото мнение в страната, е несъстоятелно. Новото правителство трябва да положи далеч по-съществени усилия“, апелира Петър Витанов.
Евродепутатът-социалист напомни, че преди по-малко от година благодарение на усилията на неговите колеги е била преодоляна съпротивата на Швеция.

„Бяха проведени серия от срещи на високо ниво – със Стефан Льовен, президент на ПЕС, с бившата министър-председателка Маргарит Андершон, с всички евродепутати от Швеция, изпратихме делегация, написахме си домашното и в крайна сметка шведските социалисти обърнаха своето мнение, участваха в устойчиво мнозинство в шведския парламент и резултатът е налице“, припомни той.

Според Петър Витанов е време представителите на либералните партии, както и тези на Европейската народна партия, да постигнат конкретен резултат.  

„И в Австрия, и в Нидерландия управляват техни представители. Този проблем може да се реши на паневропейско ниво, заедно с големите политически семейства и затова смятам, че усилията, които полага българското правителство, изглеждат крайно недостатъчни. Трябва да е ясно едно – необходима е подкрепата на големите и влиятелните сили в Европа, защото въпросът изобщо не опира само до Хага или Виена“, коментира още той.

България и Румъния трябва да вървят заедно в този процес, категоричен е Петър Витанов.

„Сякаш българското правителство се лута, не знае какво да направи. Спомням си, че една година обвиняваха предишните, че няма стабилно правителство, изброяваха се проблемите с корупцията. Днес, два месеца след съставянето на ново редовно правителство, не изглежда решен нито въпросът с мигрантите, нито този с корупцията. Чакаме усилия и резултати в правилната посока, така че България да стане член на Шенгенското пространство“, заяви Витанов.
Евродепутатът лансира и тезата, че в момента регионалното сътрудничество може да направи държавите от Балканите много по-видими.

„Гърция, България и Румъния имат общи интереси и общи предизвикателства. Общи усилия в сферата на енергетиката, транспорта, на свързаността само ще помогнат на нашия регион“, каза Витанов, който бе и участник в конференцията

„Напред! Силен глас за Европа“ в Румъния.

Там беше коментирана темата и за сигурността в Черно море.

„Черно море е стратегически важно място не само за Русия и Турция, които са големите регионални играчи, но и за останалите държави. Видяхме, че то е важно дори за САЩ, които се намират на другия край на глобуса, след като Конгресът прие закон за защита на интересите в Черно море. На този фон изглежда парадоксално, че ние, черноморските държави, нямаме обща стратегия. Затова този тип регионално сътрудничество е важно. Неговата цел не е да торпилира сегашните съюзи и обединения, то трябва да надгради, да даде възможност да се мисли за региона“, каза още той.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,