22.10.2015 17:45

Правят галерия в изоставен тунел в кв. Суха река

Видян 1426 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Изоставен от години тунел в кв. Суха река става най-новото пространство за култура в район Подуяне. Идеята е резултат от съвместната работа на кмета на Подуяне Ева Митова и млади художници от района. Това каза кандидатът на ГЕРБ за кмет на София  Йорданка Фандъкова.  Тя обясни, че трансформирането на  подлеза в галерия се вписва изцяло в програмата й за превръщане на изоставени пространства и индустриални  сгради в пространства за култура.
Проектът бе представен от Ясен Гешев, председател на Фондация за градско изкуство.  Неизползваният  тунел е  част от пътен възел „Подуяне“ и след ремонтни дейности ще бъде  превърнат в иновативно пространство, което ще даде възможност за организиране на локални и международни събития, за провеждането на изложби и обучения.



 „Това е проект, който  започнахме  съвместно с район Подуяне и Столичната община още преди няколко години и е резултат от съвместна ни работа с Йорданка Фандъкова, Малина Едрева и Ева Митова. Мисля, че намерихме  модела на сътрудничество, който е устойчив и дава възможност за създаване на качествен културен продукт. В същото време така решаваме  проблеми дефинирани в културната стратегия на София“,  каза по време на представянето председателят на Фондация за градско изкуство Ясен Гешев.  Той добави, че в процеса на съвместната  работа с Ева Митова и Малина Едрева район „Подуяне“ започна да се превръща в  предпочитано място за артисти от България и света.  „Тази трансформация на панелен квартал е без аналог“, подчерта  Ясен Гешев.
През 2011  Фондация за градско изкуство  организира  първото издание на фестивала за градско изкуство URBAN CREATURES с графити художници в коритото  на Перловската река . Година по-късно те превърнаха коритото на реката в плаж, а през 2013 и 2014 реализираха  поредица от внушителни стенописи върху  панелните блокове в кв. „Хаджи Димитър“. Най-емблематичната им творба е Дядо Добри, който стана емблема на района.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион