Свързани новини

14.03.2014 16:15

Пратиха на съд трима бивши военни за взривовете в Челопечене

Видян 1514 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На шестата година от масовите взривове на боеприпаси от поделението в Челопечене, трима бивши военни ще бъдат изправени пред съда, съобщиха от прокуратурата. За длъжностни престъпления ще отговарят о.р. майор Мирослав Митов - командир на поделението, о.р. полковник Димитър Недев Петров - началник на щаба на бригада „Логистика” и о.р. генерал-лейтенант Румен Николов Цоков - заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите, съобщава „Правен свят”. Според внесеното обвинение от Военноокръжна прокуратура-София, тримата не са изпълнили задълженията си по служба във връзка с организацията и контрола по съхранението и унищожаването на боеприпаси, допуснали са значителни количества от тях да не бъдат унищожени и да бъдат неправилно съхранявани в поделението. Ако вината им се докаже в съда, бившите военни могат да бъдат осъдени на затвор от 1 до 8 години.


Мощните взривове разтърсиха не само Челопечене, но и много други квартали в София рано сутринта на 3 юли 2008 г. Взривовете и разпространението на ударно - въздушните вълни са разрушили поделението и са причинили повреди и разрушения на над 2 200 къщи, училища, стопански сгради и др. Нанесените щети са оценени на около 7 500 000 лева, уточняват от прокуратурата.


За близо 6 години от началото на разследването, следователи и военни прокурори са разпитали над 140 свидетели, назначили са 12 експертизи за 13 000 лева и са събрали 55 тома писмени доказателства, а обвинителният акт, който е внесен в Софийския военен съд е 240 страници, посочват от обвинението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.