13.06.2022 14:06

Пратеник на Нинова злепоставя България в Женева

Видян 2656 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Единствена от държавите в ЕС България се престори, че не забелязва вредното влияние върху световната търговия на руската агресия в Украйна. Заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев, който представя нашата страна в Женева на 12-ата министерска конференция на Световната търговска организация (СТО), не посмя да спомене нито Русия, нито Украйна в своето изявление. Пратеникът от министерството на вицепремиерката Корнелия Нинова събра кураж само да отбележи, че "сме изправени пред несравнима антагонистична ситуация", което би трябвало да насочва мислите на по-досетливите към войната в Украйна.


 


България акцентира върху ковид-19, енергийната криза и плахото икономическо възстановяване след пандемията като фактори, които пречат на обичайните търговски отношения. За разлика от нея всички други държави от ЕС, както и Европейската комисия (ЕК), ясно назоваха източника на най-големите тревоги за свободната търговия в света. От името на ЕК заместник-председателят Валдис Домбровскис каза: "Сега сме изправени пред втора глобална криза: бруталната и незаконна агресия на Русия срещу Украйна. Тази война донесе катастрофални загуби на живот и човешки страдания на Украйна. Това представлява главно предизвикателство пред основания на правила международен ред. Ето защо работим с нашите партньори, за да гарантираме, че подкрепата за Украйна е на видно място в настоящата среща на СТО". 


 


Даже Унгария, която се стреми да запази търговски връзки с Русия в сферата на енергийните доставки, сметна за необходимо да отбележи, че изразява  "дълбока тъга от опустошителните човешки загуби" и потвърждава "пълна солидарност с народа на Украйна". Унгария се стреми да улесни украинския износ, както и транзита за износ
от Украйна до световните пазари, увери унгарският представител.


 


Най-остро бе изявлението на пратеника на Украйна, който в предварително депозираното си писмено становище, споменава Русия изписана само с малка буква като израз на неуважение към нея. Той посочи, че агресията е нанесла щети за 600 млрд. долара до момента, а блокираният износ на зърно е създал заплаха за 400 млн. души по света, които разчитат на уккраински храни.


Освен от България темата за войната бе игнорирана от Русия, както и от Сърбия, която отказва да се присъедини към санкциите на ЕС.


 


Конференцията на СТО бе свикана след 5-годишно прекъсване, като последната среща бе в Буенос Айрес през 2017 г. След нея трябваше да има конференция през 2020 г. в Казахстан, но пандемията от ковид-19 ѝ попречи. Затова на срещата в Женева, която продължава от 12 до 15 юни, символичен съпредседател е Казахстан. В организацията участват 164 държави, като главната им цел е да намалят изкуствените пречки пред световната търговия.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.06.2022 15:03

    Как си нямаме някой като Фидел Кастро да се появи. Да излезе с ясна и точна програма за суверенна и независима държава, без участия в политически и военни организации. Кубинците се справиха и без защитници така че защо и ние да не можем. Имаме и ние природа и надарен народ. Защо ни трябват някакви чужди гаранти за гаранция Франция. Защо ни трябват чужди политически съветници и анализатори. Нека сами да си решаваме проблемите си като жителите на това село които сами си направили площадка срещу градушки. Какво печелим като сме обвързани с разни организации. По лошо от това което е сега в България надали има - пътищата ли, енергетиката ли. По голяма корупция и предателства заради изсипващите се наготово напечатани пари кога е имало. Продажничество навсякъде-на икономиката ни, на историята ни, на културата ни, на образованието ни и на политиката ни. Никой не милее за България освен най обикновените хора от народа, но няма кой да го поведе. Никой не смее да се нарече българин от властимащите и да се бори като Левски и Ботев за свободата и независимоста на Родината ни. Да определяме собствената си съдба без натиск от Вашингтон, Лондон и Брюксел. 

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец