ПП, ГЕРБ и ДПС се разбраха за дерогацията, държавния бюджет и кворума в НС

Свързани новини

17.11.2023 14:45

ППДБ, ГЕРБ и ДПС се разбраха за дерогацията, държавния бюджет и кворума в НС

Видян 2332 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ и ДПС ще участват на заседанието на Народното събрание в сряда и ще покажат, че евроатлантическото мнозинство съществува, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след среща със съпредседателят на ПП и финансов министър Асен Василев и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.


Намерен е компромисен вариант по казуса Лукойл. Подкрепата на ГЕРБ и ДПС е при следните условия:


Договорено е от 1 януари да бъдат спрени квотите за износ на продукти от руски петрол, а вносът на такъв петрол за бургаската рафинерия да бъде спрян от 1 март, когато да отпадне дерогацията.

    Бюджет 2024:

Намерени са възможности всички искания на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС по отношение на приходите и разходите да бъдат удовлетворени, заяви Десислава Атанасова.

Приходите ще бъдат намалени с 2,4 млрд., колкото е предполагаемата планирана вноска по таксата за газа. Ще има списък на приоритетни национални инвестиционни обекти, в който влизат АМ "Струма", АМ "Хемус" и др. Договорен е и приоритетен списък с инвестиции за общините, който да е неразделна част от бюджета. Прецизиран е и таванът на поемането на дълг с около 1 млрд. лв.

    Демонстрация на евроатлантическото мнозинство:

ГЕРБ са получили гаранции от ПП-ДБ, че занапред няма да има случаи, в които ПГ на ПП-ДБ ще гласува заедно с "Възраждане", БСП и ИТН в пленарна зала.

С договорените промени в бюджета планираните капиталови разходи се свиват с около 2 млрд. лв., колкото е планираната вноска, дължима от "Газпром" за транзитната такса. Така капиталовите разходи стават от малко под 12 млрд. лв. до малко под 10 млрд. лв., уточни финансовият министър Асен Василев.

    "Ще преработим бюджета в този му вид, така че той да мине през малката и голямата тристранка и да бъде обсъден от Министерски съвет.

    Намереното решение за дерогацията е полезно за българските граждани, защото от една страна се спира износът и парите, които отиват към Русия, от друга страна се гарантира, че няма да има сътресения на вътрешния пазар на горивата.

    Имахме откровен разговор с колегите от ГЕРБ за това, че нито те, нито ние е добре да формираме мнозинство в Народното събрание с БСП и "Възраждане", защото това води до нездравословни процеси и загуба на доверие", коментира Асен Василев.

От ДПС също са доволни от договореното.

    "Удовлетворени сме, че бяхме чути относно това да спре това изнасяне на печалби към Русия. Тази формула, която намерихме, хем ще удовлетвори българските граждани и пазар, но ще спре износът на средства към Русия и финансиране на войната. Правителството остава!", заяви Йордан Цонев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец