Свързани новини

23.01.2014 14:28

Позиция на ГЕРБ-Бургас относно директора на парк „Странджа”

Видян 1094 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ-Бургас категорично се противопоставя срещу поредната политическа чистка на управляващите, която в случая може да разруши екоравновесието в най-голямата защитена територия на България – парк „Странджа”.


След 18 години служба в полза на природния парк директорът му Стефан Златаров е освободен от длъжност чрез натиск.


През всички тези години Златаров управляваше защитената местност с мисъл за максимално опазване на природата. Не веднъж остро беше изразявал своята позиция, като се противопостави срещу намерения за строителство в самия парк „Странджа”, който се разполага на територията на три общини – Малко Търново, Царево и Приморско.


Стефан Златаров, който е авторитет сред хората представляващи зелените организации, е общински съветник от ГЕРБ в Община Малко Търново.


Политическата му ориентация и доказаната му твърда позиция срещу застрояване на гората очевидно са достатъчно основание на управляващите да го отстранят.


Десетилетия наред в този район има нездрави интереси за строежи на хотелски и ваканционни комплекси. Очакваме заместникът на Стефан Златаров да бъде много услужлив към интересите на управляващите и не след дълго време част от парка да бъде превърнат в строителна площадка.


На територията на парк „Странджа” все още е съхранен най-големия широколистен горски комплекс на Европа. Единствено тук на континента са запазени типичните гори на умерения климат с вечнозелен лавровиден подлес.


Горите покриват 80% от площта на парка, като вековните са 30% - три пъти повече от  средното за страната. В естествените масиви често се срещат дървета от източен горун, благун, източен бук и странджански дъб с диаметри от 1.5 – 2.0 м и възраст над 500 години.


В парк „Странджа” е и най-голямото видово разнообразие на риби,  на земноводни и влечуги, на птици и бозайници.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.