Граждани протестират заради недостига на спасителни екипи и на самолети за гасене на пожари.

Свързани новини

26.07.2023 11:07

Пожарите в Сицилия взеха 3 жертви, 2000 души са евакуирани от Пулия

Видян 1355 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Италия, пожари обхванаха остров Сицилия и полуостров Гаргано в област Пулия известен като „шпората на италианския Ботуш“. Това предадоха от БНР.

Много е тежка ситуацията в и около Палермо, където жертвите са вече 3 – две възрастни жени и един мъж, а ранените са четирима – пожарникари и лесничеи.

Пламъците обхванали околностите на Палермо от преди едно денонощие засегнаха и някои от кварталите на града, където изгоряха къщи.

Гори и едно от сметищата на града и заради силния вятър за пожарникарите е трудно да овладеят ситуацията.

Въздухът е непоносим за дишане и хората са помолени да не излизат навън. Пожари обхванаха още райони около градовете Трапани, Месина, Катания, Сиракуза и остров Пантелерия.

Граждани протестират заради недостига на спасителни екипи и на самолети за гасене на пожари.

Министърът на гражданска защита и бивш областен управител на Сицилия Нело Музумечи каза, че „В някои части на Сицилия са били открити устройства предизвикващи пожар, поради което тези палежи може да се смятат са умишлени“.

“Това не е за първи път и не само за Сицилия“, уточни той. Пламъци обхванаха и националния парк „Гаргано“ в област Пулия.

Евакуирани са над 2000 туристи от хотелски комплекси в морския град Виесте.

Междувременно в Хърватия се опитват да потушат пожари южно от град Дубровник. Силният вятър обаче пречи на използването на самолети. Огънят обхвана открита площ на 12 километра от града. В борбата със стихията участват около 130 огнеборци, а местно издание съобщава, че пожарите са предизвикали избухването на мини на близък хълм, останали от войната в бивша Югославия. Пожар избухна и в района на Сплит, където на терен работят 65 пожарникари и три самолета.

В Португалия стотици огнеборци се опитват да потушат пожар в природен парк край курортния град Кашкаиш. Там огънят също е разпалван допълнително от силните ветрове. Общо 600 пожарникари с близо 200 автомобила и самолети се опитват да овладеят пламъците. Кметът на Кашкаиш заяви, че някои от местните жители са били евакуирани като предпазна мярка, но няма пострадали, нито засегнати домове.

В Алжир държавната телевизия съобщи, че пожарникарите са успели да овладеят горските пожари по средиземноморското крайбрежие на страната. Огънят взе 34 жертви и предизвика затварянето на два гранични пункта със съседен Тунис.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак