И допълни, че птичият грип нанася много щети в Европа, като проблемът е заради решението да не се създава ваксина срещу заболяването.

Свързани новини

03.02.2023 17:37

Повишеното търсене на яйца определя по-високата им цена: Шефът на Съюза на птицевъдите

Видян 985 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Поскъпването на яйцата в Европейския съюз е средно с 67%, а в България - с повече. Основната причина за ръста е търсенето и предлагането. Търсенето е рязко завишено за разлика от година назад, когато потреблението беше чувствително по-малко заради ковидограниченията. В момента в Англия не е възможно да си купите повече от 10 яйца. В България нямаше голямо намаляване на производството заради дългосрочните ангажименти към Държавен фонд "Земеделие" по различни механизми за финансиране. Затова сме в по-благоприятна ситуация".

Това каза пред БНР Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите.

И допълни, че птичият грип нанася много щети в Европа, като проблемът е заради решението да не се създава ваксина срещу заболяването.

"Българските производители на яйца не поемат интересни предложения за експорт, за да не се оголи българският пазар. Преди две години цените на яйцата в България бяха най-ниските в Европа - около 30% под средната цена. България е туристическа дестинация и големи загуби понесоха производителите на храни заради ковидограниченията".

В предаването "Хоризонт за вас" Гълъбов посочи, че индустриалните сектори ще предприемат мерки и ще имат възобновяеми енергийни източници, като така няма да зависят от некоректните доставчици на електроенергия.

"220% ръст на електроенергията, 50% на зърното, 70% на горивата, 200% на метала - всичко това не може да не се отрази на цената. Основната роля в нашата себестойност е на зърнените и маслодайни култури, от които се произвежда фураж. Средно притеглено ръстът при тях е около 80%, колкото е при яйцата. Според "Евростат" едно яйце в България струва 0,35 лева на едро. Транспортирането и складирането на яйца е скъпо удоволствие".

По думите му в птицевъдния бизнес се печели не от висока цена, а от оборот.

"Ние не се занимаваме с висша мода, искаме нашите клиенти всеки ден да имат достъпна и качествена стока".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 04.02.2023 11:08

    001, яйченият белтък е един от най-лесно усвояемите и е изключително полезен за хора с колити, полипи по червата, и въобще заболявания по целия храносмилателен тракт, при които обработката на червените меса е затруднена. А да не си подправиш зеленчуковата супа с поне един жълтък и кисело мляко, то какво ще ѝ ядеш на тази супа. А ако става дума за холестерол - що, в колбасите няма ли?

  • 001 смешник 03.02.2023 18:52

    Най-смешното обяснение за 100% увеличение на яйцата. Няма никаква причина за увеличено търсене на яйца, още повече, че повишават холестерола, а при тези ГМО храни хората внимават, защото и здравеопазването е ликвидирано

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и