Доказано е, че ранното диагностициране подобрява резултатите от лечението на раковите заболявания, поради което Американското дружество за борба с рака и Световната здравна организация твърдят, че рутинният скрининг е важна стратегия за общественото здраве

Свързани новини

02.09.2023 07:08

Повечето прегледи за рак не удължават живота, но не ги отменяйте: Проучване

Видян 7847 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според нов преглед на клинични проучвания, включващи повече от 2,1 милиона души, на които са направени шест вида обичайни изследвания за рак, повечето скринингови изследвания за рак в крайна сметка не дават допълнително време над обичайната продължителност на живота. Но експертите казват, че това не означава, че трябва да отмените назначената колоноскопия или мамография.

Много преди прецизната медицина и усъвършенстваните методи на лечение, в продължение на близо век лекарите са насърчавали хората да си правят рутинни прегледи за рак. В зависимост от възрастта Американското дружество за борба с рака препоръчва редовни прегледи за рак на гърдата, рак на шийката на матката и рак на дебелото черво и препоръчва да се обсъди с лекар скринингът за рак на белия дроб и рак на простатата, особено за хората, които са изложени на по-висок риск от заболяване.

Стратегията, която стои зад тези препоръки, е ракът да се открие достатъчно рано - дори преди да се появят симптомите - за да могат лекарите да предприемат мерки за подобряване на шансовете на човека да оцелее след рака и да се предотврати преждевременната му смърт.


Доказано е, че ранното диагностициране подобрява резултатите от лечението на раковите заболявания, поради което Американското дружество за борба с рака и Световната здравна организация твърдят, че рутинният скрининг е важна стратегия за общественото здраве. Общата смъртност от рак в световен мащаб е намаляла значително - с 33 % от 1991 г. насам, отчасти благодарение на ранното откриване, както и на напредъка в лечението и намаляването на тютюнопушенето.

Последното проучване, публикувано в понеделник в списание JAMA Internal Medicine, установява, че от шестте най-разпространени скрининга за рак само скринингът за колоректален рак със сигмоидоскопия - при който лекарите проверяват долната част на дебелото черво или дебелото черво за рак - изглежда има значение за удължаване на живота. Според изследването това може да удължи живота с малко повече от три месеца.

Изследователите са разгледали клинични проучвания, които са включвали поне девет години проследяване, и не са открили значителна разлика в удължаването на живота при другите най-често срещани скринингови тестове за рак: мамография за рак на гърдата, колоноскопия, изследване на окултна кръв във фекалиите или ендоскопия (FOBT), тестове за специфичен антиген на простатата и компютърна томография за настоящи или бивши пушачи.


"Ние не препоръчваме да се изоставят всички скринингови изследвания", пишат изследователите. "Скрининговите тестове с положителен баланс между ползите и вредите, измерен в честотата и смъртността от целевия рак в сравнение с вредите и тежестта, може и да си заслужават."

Авторите на новото изследване предлагат вместо да подчертават, че скрининговите изследвания за рак спасяват животи, лекарите да бъдат по-ясни относно абсолютните ползи, вреди и тежести от тях.

В свързана публикация в JAMA Internal Medicine от понеделник д-р Гилбърт Уелч и д-р Тануджит Дей от Центъра по хирургия и обществено здраве към катедрата по хирургия в Brigham and Women's Hospital пишат, че с "нарастващия ентусиазъм" за скъпите кръвни тестове за откриване на множество видове рак, особено сред политиците, ще бъде важно да се направят големи рандомизирани клинични проучвания като тези в това проучване, за да се разбере наистина дали тези тестове спасяват животи и оправдават разходите си.


Лекарите отдавна знаят, че въпреки значителните предимства на профилактичните прегледи за рак, те имат и някои недостатъци, показват проучванията.

Някои положителни резултати от скрининга са фалшиво положителни, което може да доведе до ненужно безпокойство, както и до допълнителни изследвания, които могат да бъдат скъпи. Тестовете могат да дадат и фалшив отрицателен резултат и по този начин да създадат фалшиво чувство за сигурност.

Понякога и лечението може да се окаже ненужно, което води до нетна вреда, а не до нетна полза, показват проучванията.

"Решаващият въпрос е дали ползите за малцина са достатъчно големи, за да оправдаят свързаните с тях вреди за мнозина. Напълно възможно е кръвните тестове за откриване на много видове рак да спасяват животи и да оправдават свързаните с това разходи и вреди. Но никога няма да разберем, ако не се запитаме", пишат авторите на новото проучване.

Д-р Уилям Дахут, главен научен ръководител на Американското дружество за борба с рака, заяви, че пълното определяне на това дали скрининговите изследвания за рак удължават живота ще изисква изключително голямо клинично проучване, което ще трябва да проследява пациентите много дълго време. Проучванията в най-новото проучване не са достатъчно големи, за да се изследва смъртността по всички причини.

Дахут, който не е участвал в новото изследване, обясни, че ако ракът на гърдата е причина за 3 % от всички смъртни случаи при жените, а скринингите намаляват тези смъртни случаи с 35 %, това само по себе си е добър резултат. Но скринингите могат да променят смъртността като цяло само с около 1%, което звучи по-малко впечатляващо, но все пак е подобрение.


 Дахут заяви, че макар клиничните проучвания да не го отчитат, прегледите за рак изглежда имат ефект върху смъртността от рак. Смъртните случаи от рак на маточната шийка и рак на простатата са намалели с течение на времето, след като доставчиците на здравни услуги са започнали да насърчават хората да ходят на рутинни изследвания.


"Дори и извън рандомизирано проучване се виждат доказателства за въздействието на скрининга за рак", казва той.

"Скринингът за рак никога не е имал за цел да увеличи продължителността на живота. Скринингът наистина е предназначен да намали преждевременната смъртност от рак."


Обяснено по друг начин, казва Дахут, ако очакваната продължителност на живота на даден човек при раждането му е била 80 години, скринингът за рак може да предотврати преждевременната му смърт на 65 години, но не означава непременно, че той ще доживее до 90 години вместо до прогнозираните 80.

"Никой не казва: "Ако си правите профилактични прегледи за рак, ще доживеете до 100 години", казва той. "Но знаем, че ракът е втората водеща причина за смърт, водещата причина за смърт преди 85-годишна възраст."

Скрининговите прегледи може и да не позволят на хората да добавят допълнителни години, но те могат да хванат рака рано и да дадат на някого по-голям шанс да оцелее след рака и да продължи да живее с много повече продуктивни и качествени години в рамките на нормалната си продължителност на живота.

"Предотвратяването на свързаните с рака симптоми и преждевременната смъртност е нещо значимо", казва Дахут.


 Източник: CNN


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.09.2023 23:38

    докато хората не разберат, че ракът се предава чрез ракови вируси и е заразен, борбата е обречена, тестовете са несигурни. Защо богатите мъже са педофили - защото децата не са така заразени с ракови вируси, докато проститутки, компаньонки и подобни от многобройните си сексуални контакти са фрашкани с всякакви вируси и ракови. С ваксините вкарват ракови вируси, защото се използват тъкани от различни животни с неясно здраве, както и от абортирани човешки фетуси, а за да са абортирани значи майката не е в добро здраве - масово в ковид ваксините и доста ваксиниран народ измря тези 2 години от рак. Тази информация зорко се пази от населението и дори от лекарите, за да върви пък процесът на намаляване на населението. Особено неграмотни в това отношение са повечето ОПЛ, докато академичният състав си трае, за да не му секнат фирмените екскурзии по света и отличните бонуси от криминалните ваксиращи фирми и избягва ваксинации.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог