Свързани новини

30.12.2016 16:51

Повечето европейци смятат, че страните им вървят в грешна посока, сочи проучване на Галъп

Видян 1560 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Усещането в по-голямата част от европейските страни е, че посоката, в която вървят, не е правилна. Най-добре личи това в Гърция (89% негативни отговори), Франция (82%) и Италия (79%).
 
Откроява се категоричното мнение на много европейци, че страните им се движат в грешна посока и това създава благоприятна почва за десните популистки партии. 



Това става ясно от проучване на европейските членове на световната асоциация УИН/"Галъп интернешънъл" за нагласите след Брекзита в 15 европейски страни, съобщи "Галъп интернешънъл България"



Гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз на практика не е оказало почти никакво влияние върху настроенията в повечето европейски държави.


Делът на хората в Германия, Франция и Белгия, които биха гласували страната им да напусне ЕС, е спаднал през последните 12 месеца.
В Швеция и Дания също значително по-малък процент биха гласували страната им да излезе от съюза в сравнение с предходната година.

За разлика от тях във Финландия и Гърция се наблюдава известно увеличаване на желаещите за напускане на Евросъюза - във Финландия от 24% на 40%, и в Гърция - от 38% на 46%.

В Италия през изминалата година бяха регистрирани сериозни настроения за напускане на ЕС и осезаем ръст на евроскептичните нагласи. Сериозният дял се е запазил и сега даже изглежда по-чувствителен - от 40% в края на 2015 г. до 42% сега.

Ирландците и испанците (по 20% гласували в полза на напускане) са най-проевропейски ориентираните сред включените в проучването страни.

Респондентите във Великобритания бяха запитани как биха гласували, ако се проведе втори референдум.
54% от тях заявяват, че предпочитат страната им да остане част от съюза, докато 46% са на противоположното мнение (а през миналата година те бяха 54%).

Нагласите в България

Сред проевропейските страни остава и България. Веднага след Брекзит (още през юли) "Галъп интернешънъл" зададе сходен въпрос и делът на искащите напускане беше 25% - срещу 75%, които са за оставане.

Сега, в края на годината, тези дялове са съвсем сходни. В края на 2015 г. пък делът на искащите напускане беше 18%. Покачването от 18% на 25% сочи известно разколебаване в подкрепата за ЕС, но като цяло мненията остават с очевиден превес на нагласите за оставане в ЕС. Като  цяло доверието в ЕС остава високо, особено на фона на доверието в българските институции.

Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов коментира: "Българите продължават да са сред ентусиазираните спрямо ЕС страни в Европа. Дори сега, когато подкрепата за съюза изглежда разколебана, еврооптимизмът остава преобладаващ у нас".

Донесе ли Брекзит оптимистични нагласи във Великобритания?

Изследването показва, че 48% от респондентите във Великобритания вярват, че страната им се движи в правилна посока (оценка, която през последните три години традиционно е била около 33%).

Оптимистичните нагласи са най-разпространени в Ирландия (62%) и в Исландия (57%).
 

Източник: Дир.бг.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.