Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро, причинено от спуканата тръбата за отпадни води, която минава по дъното му

Свързани новини

04.12.2023 16:11

Повдигнаха обвинение на Иван Портних и още двама души за замърсяването на Варненското езеро

Видян 1244 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро, причинено от спуканата тръба за отпадни води, която минава по дъното му. Обвинени са трима души, един от които е бившият кмет на Варна – Иван Портних.


От него се търси наказателна отговорност, че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Това е довело до вреди за околната среда, посочват от прокуратурата. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева.


Портних е подведен под отговорност и за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на възложената му работа, от което е последвала щета в особено големи размери. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.


Другите обвиняеми за замърсяването са Ботьо Т. - управител на БТ-Инженеринг ЕООД. Компанията е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците.


Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото дружество, която е била сред членовете на Държавната приемателна комисия на проекта за изграждане на тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро. Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, за която предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху