Свързани новини

03.06.2013 12:07

Потоп в Европа

Видян 1210 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Централна Европа е под вода. Прииждащите води отнеха поне пет живота. Двама души загинаха в Чехия, една е жертвата в Австрия. Преди ден двама се удавиха в Германия. Осем души са обявени за безследно изчезнали - четирима в Чехия, двама в Австрия и двама в южната част на Германия.


Приливната вълна от централна Европа се очаква да стигне и българския участък на Дунав в близките дни. Във Видин вече са готови да посрещнат бедствието.


 


В Чехия жертви на стихията станаха мъж и жена. Те загинаха при срутването на дома им в околностите на Прага, причинено от наводнението. В Австрия един човек загина и двама изчезнаха от активираните свлачища, принудили стотици хора да напуснат домовете си, съобщиха местните власти.


В Австрия, Чехия и Германия за пореден ден валят силни дъждове. Стотици хора са евакуирани от домовете си в Южна Германия, Чехия, Австрия и Швейцария, след като водите достигнаха опасно високи нива.


Наводненията в южните и източни части на Германия тази нощ достигнаха драматични мащаби на фона на продължаващите вече няколко дни валежи. Реки и потоци са излезли от коритата си, евакуирани са хиляди хора, създаден е кризисен щаб. Положението е особено тежко в Пасау и Розенхайм, а много училища в Бавария днес ще трябва да останат затворени. Тежко е положението и в провинция Саксония, където е обявена тревога. Хиляди са евакуираните в провинция Тюрингия.


В Чехия е въведено извънредно положение. В 50 чешки града е обявена най-високата степен на тревога. В Полша наводненията са засегнали предимно югозападната част на страната.


Речните води продължават да се покачват и в някои части на Австрия, като в много населени места е обявена евакуация. Ако нивото продължи да се повишава, е възможно до късния следобед нивото на Дунав да надмине височината на приливната вълна от 2002 година.


Продължителните валежи и усложнената обстановка в Австрия и Германия неминуемо ще се отразят на нивото на река Дунав край Видин. Експертите очакват да има повишение реката, защото част от водата, която идва от Западна Европа ще премине покрай града. Всички отводнителните помпени станции в областта са в готовност и ще бъдат пуснати в експлоатация при необходимост. В момента нивото на реката е в нормални граници, но се следи с повишено внимание.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

близнаци