14.07.2015 10:00

Постигнато е споразумение за ограничаване на ядрената програма на Иран

Видян 749 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иран и групата на шестте държави, водени от САЩ, постигна историческо споразумение за ограничаване на ядрената програма на Техеран за повече от десетилетие, съобщи „Ню Йорк Таймс“. В замяна на това международните финансови и нефтени санкции, наложени на страната, ще бъдат вдигнати, заяви висш дипломат, запознат с преговорния процес.


Постигната сделка е кулминацията на 20 месеца на преговори, която се смята за най-голямото дипломатическо постижение на президента на Щатите Барак Обама.


"Компромис е постигнат по всички въпроси, в най-скоро време страните ще обявят резултата", е заявил пред ТАСС европейски дипломат.


Официално обявяване на постигната договореност се очаква по-късно през деня. в централата на ООН във Виена с пленарно заседание, последвано от пресконференция. Заседанието ще започне в 11.00 часа българско време.


"Сключване на споразумение е възможно днес", каза преди това иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, предаде "Ройтерс". Според дипломатически източник Иран и Международната агенция за атомна енергия са се споразумели за план, по силата на който да уредят до края на годината нерешените въпроси по възможните военни измерения на досегашните ядрени разработки на Техеран.


Очаква се Европейският съюз да замрази санкциите срещу Иран до края на годината, а в последствие да бъде съгласувана пълната им отмяна. Припомняме, че миналата седмица ЕС удължи замразяването на санкциите срещу Иран до понеделник тази седмица. Това беше втората подобна мярка за месеца, която има за цел да даде повече време на трудните преговори във Виена за постигане на ядрено споразумение с Техеран.


Днешното постигнето споразумението идва след години на санкции и кибер атаки, които целяха спиране на ядрената програма на Иран. Техеран настояваше, че я използва само за мирни цели. Един от основните проблеми, който оставаше на преговорната маса, беше ембаргото върху обикновените оръжия на Иран.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей