Британските институции не са ни информирали за задържането на тези три лица, които се цитират в съобщението на Би Би Си. Това каза за БТА посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия Марин Райков

Свързани новини

15.08.2023 16:45

Посланикът ни в Лондон: Не сме информирани за задържаните

Видян 682 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британските институции не са ни информирали за задържането на тези три лица, които се цитират в съобщението на Би Би Си. Това каза за БТА посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия Марин Райков.

"Практиката в Обединеното кралство предполага, когато задържано лице, чужд гражданин, заяви, че не желае да бъде информирана неговата страна за задържането му, британските власти предоставят това право на съответното лице, т.е. те в такива случаи не информират посолството", обясни посланик Райков. "Конкретно през посолството такава информация не е минала. Съответно ние не знаем, независимо, че всяка седмица получаваме сведения за задържани български граждани", добави той.

"Една от жените, чието име се цитира, е била член на изборна комисия, но не е била представител на държавата, т.е. нейното определяне като такава е било от волята на съответна политическа партия", каза още посланик Райков.

Според Би Би Си и други британски медии имената на тримата са Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Засега е известно, че са обвинени по закон за държавните тайни, който има широк обхват. Те са били част от петима задържани през февруари по подозрение в нарушаване на закона за личните документи.

Споменатите имена са на трима от петимата, като тепърва се очакват подробности от разследването и се твърди, че делото им е насрочено за януари 2024 г. Случаят се води от детективи за борба с тероризма и столичната полиция, която отговаря за борбата с шпионажа в национален мащаб.



 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак