01/05

Свързани новини

28.08.2023 16:42

Пощенска банка и Mastercard® облагородиха площадката над Драгалевския манастир на Витоша

Видян 1012 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 130 доброволци се превърнаха в пчелари за един ден като участваха в сглобяването на кошери, които малко по-късно бяха предоставени на пчелари от различни райони в страната

Пощенска банка и Mastercard® облагородиха площадката над Драгалевския манастир, намираща се на територията на Природен парк „Витоша“, в резултат на което беше реновирана съществуващата Алея за достъп на хора в неравностойно положение, кътовете за спорт и отдих, а най-малките посетители на планината вече се радват на изцяло ново детско съоръжение. Събитието е продължение на проекта „Зелени истории на открито“ и за трета година се реализира с подкрепата на експертите от Дирекцията на Природен парк „Витоша“. Със социално отговорната инициатива, която носи посланието „Преоткриваме планината заедно с децата“, компаниите имат за цел да направят планината естествено, достъпно и още по-вдъхновяващо място за приключения на малки и големи.

Проектът тази година беше обвързан и с друга важна кауза – подкрепата за пчеларите у нас и опазването на пчелите. Над 130 доброволци се включиха в инициативата, участваха в довършителните дейности на терен и се превърнаха в пчелари за един ден, като заедно сглобиха, боядисаха и декорираха 10 кошера, които малко по-късно бяха предоставени на пчеларите от мрежата на „Истински мед“.

„Устойчивото развитие, природосъобразният начин на живот и социално отговорното поведение са част от корпоративната култура на Пощенска банка, важни ценности за нас и лична мисия за всеки от нашите служители. Щастливи сме, че тази година успяхме отново да облагородим още едно ключово за посетителите на планината пространство на територията на Природен парк „Витоша“, благодарение на труда и усилията на доброволците от двата екипа. В изданието на тазгодишния ни проект, който осъществихме в партньорство с Mastercard® и Дирекцията на Природен парк „Витоша“, обвързахме зелената идея и с каузата на българските пчелари, която заслужава гласност и съпричастност. Възпитанието на по-зелено самосъзнание и начин на живот продължават да бъдат водещ фокус в нашата многопластова КСО политика, а нашите зелени истории на открито ще продължават и за в бъдеще, за да направим планината любимо място за заслужен отдих, големи откривателства и сладки игри“, коментират от Пощенска банка.

Доброволците от двете компании, заедно с техните деца и представители на Дирекцията на Природен парк „Витоша“, участваха във всички довършителни дейности на терен. Включиха се в лакирането и реновирането на съществуващата Алея за достъп на хора в неравностойно положение, на която бяха монтирани образователни табла със специална част, направена с брайловата азбука, и любопитна информация за вековните дървета, част от които могат да бъдат видени в района. На Алеята беше поставено и табло с информация за Драгалевския манастир „Успение Богородично“, намиращ се в непосредствена близост до площадката. Служителите взеха активно участие и в обновяването на спортните съоръжения и кътовете за отдих на площадката, лакираха и освежиха всички беседки и маси „Витошки тип“, монтираха множество табла с игри и лабиринти за най-малките, включващи и полезна информация за медоносните растения и пчелите.  

През последните години в България се забелязва тревожна тенденция в пчеларския сектор. Над 30% от пчеларите прекратяват своята дейност поради сериозните предизвикателства, с които се сблъскват - увеличаване на болестите по пчелите, намалени доходи заради ниските цени на меда, както и недостатъчна подкрепа за обучение и иновации в сектора. Тази негативна тенденция има каскадни последствия. С намаляването на пчеларите се намалява и броят на пчелните колонии. Това може да доведе до по-слаби реколти и дори загуба на биоразнообразие. Затова с тазгодишното издание на проекта „Зелени истории на открито“ Пощенска банка и Mastercard® застават зад каузата на платформата „Истински мед“ и отдават своя принос и подкрепа на пчеларството в страната, подкрепяйки по този начин едни от най-важните обитатели на Земята - пчелите.

„Възможността да допринесем за облагородяване на средата, където софиянци прекарват почивката си, за Mastercard е безценна. Гордеем се, че заедно с екипа на Пощенска банка, ние големите, за поредна година влагаме средства и доброволчески труд в името на най-малките - децата, а от тази година и за пчелите“, каза Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

По време на събитието пчелари от мрежата на „Истински мед“ изнесоха интересна лекция на открито, в която разказаха за своето вдъхновение в професията и за предизвикателствата, пред които са изправени, споделиха любопитни факти за пчелите и дадоха съвети за правилната грижа за тях. Малко по-късно под менторството и с помощта на професионалните пчелари, доброволците участваха в дейностите по сглобяване, боядисване и декориране на множество кошери, които след края на събитието бяха предоставени на българските производители на мед. Доброволците бяха разделени на екипи от по 7-8 човека и в рамките на събитието трябваше да сглобят и декорират своите кошери, състоящи се от дъно, продник и капак. За сглобяването на кошер се изискват не само нужните познания, но и умението за работа в екип, с което участниците се справиха отлично. В активността се включиха и много деца, които освен че допринесоха със своите творчески умения, обогатиха знанията си за пчелите и тяхната значима роля в природата, а малко след това взеха участие и в редица игри, които бяха специално подготвени за тях от експертите на парк „Витоша“.

„И тази година доброто партньорство между Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Пощенска банка и Mastercard® продължава. Щастливи сме да създаваме с общи усилия кътове за най-малките приятели на планината и хората със специални потребности. Настоящият проект се реализира с благословията на игуменията на Драгалевския манастир „Успение Богородично“ – свято място с многовековна история, давало подслон на националния герой, Апостол на свободата Васил Левски в трудните години на борбата срещу османските поробители. Благодарим на двете компании за доверието в нас. Пожелавам на всички всеотдайност и вдъхновение по пътя към опазване на българската природа“, допълни д-р инж. Анна Петракиева, директор на Природен парк „Витоша“.

До края на събитието служителите заедно с техните деца имаха възможност да се включат в разнообразни образователни активности, игри и специално подготвен за тях еко куиз с награди. Симона Стилиянова от Zero Waste Sofia разказа на всички интересни факти за пътя на пластмасата, как да рециклират правилно и как да прилагат 5-те принципа на нулевия отпадък в ежедневието си, като не пропусна да им даде съвети за осъзнато и отговорно пазаруване с цел по-екологичен начин на живот.

Проектът „Зелени истории на открито“ е част от активната социално отговорна политика на Пощенска банка. Той надгражда серията от зелени проекти, които финансовата институция реализира съвместно с Дирекцията на Природен парк „Витоша“ през последните няколко години, като част от вътрешната програма „Зелени заедно с Пощенска банка“. Изграждането на зелено самосъзнание е част от корпоративната политика на банката и цел на тези проекти е не само да облагородят средата, но и да мотивират възможно най-много хора да полагат осъзнати действия за опазване на природата. Инициативата стартира през 2019 г., когато доброволци от банката преобразиха изцяло горска пътека в местността Златните мостове на Витоша. Второто издание на проекта се осъществява през 2020 г., като са обособени още кътовете за отдих с любопитна информация за растенията и животните в този район. През последните 2 години заедно с Mastercard финансовата институция изгражда и първата „Зелена класна стая“ в района на Музея на мечката, представляваща креативно пространство за учене и забавление, с множество пространства за отдих и интерактивни и образователни игри.

Повече за инициативата „Зелени истории на открито“ можете да видите тук, както и допълнителни снимки от събитието.









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец