Свързани новини

30.06.2021 11:14

Португалия обяви, че македонският език е бил част от българския

Видян 4455 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В последния ден на председателството на Потугалия в Европейския съюз   държавният секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш, двигателят на европредседателството, изрази поддръжка за българската позиция, блокираща преговорите на Северна Македония с Европейския съюз, като беше категорична, че „северномакедонският език е бил част от българския”. Това де юре и де факто означава, че усилията на служебното правителство и президента при посещението в София на португалския президент са дали плодове и европредседателите са си дали ясна сметка защо е целият спор и по каква причина не можем да приемем някои от наглостите на РСМакедония.  
"Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно.
Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано със северномакедонския език, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни", рече и отсече Ана Паула Закариаш, държавен секретар на Португалия по европейските въпроси.
Едно от българските искания към Северна Македония за одобряване на преговорната рамка и свикване на Първа междуправителствена конференция бе употребата в преговорния процес на фразата "официален език на Република Северна Македония" вместо "македонски език”.
След остра реакция на премиера Заев, който с 10% рейтинг е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Нормален човек 30.06.2021 15:46

    Ето че Северните македонци за пореден път показват, че не зачитат мнението на никоя друга държава в Съюза ???? Много европейско поведение! Истината разбирае е, че македонски език не съществува. Не само исторически това не е вярно, но и противоречи на разписания от Северна македония договор с Гърция. В него ясно е посочено, че западните ни съседи не са МАКЕДОНЦИ и в тази връзка есика, на който говорят няма как да е македонски, защото македонците са говорели гръцки ???? За съжаление не виждам Германия да прави бележки към измислената държава, нито виждам статия в тоя пасквил Политико със заглавие: Европа се умори от измислиците на Тито за македонска нация и език. А после вие сте били на 112 място по свобода на словото. Сега е момента да попитате колегите си за липсата на свобода на словото в РСМ и за ежедневните нарушения на правата на човека там, както и защо мълчат по въпроса. Дали не е защото обслужват Германия, която очевадно заговорничи с Русия зад гърба на Европа. Нима не беше Германия, която построй Северен поток и подпомогна Борисов да построй Турския, обричайки по този начин Украйна??? Не е ли сега отново Германия основния мотор за вкарването на югославските руски сателити в ЕС? Очевидно никой не смее да попита. Това ли е свободната журналистика в Европа??? ???? Може би Вие ще попитате?!?!?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак