Свързани новини

02.12.2009 17:44

Порязаха сираците с над 5 млн. лв.

Видян 1754 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Децата на България, настанени в социални домове, са лишени освен от родителска грижа, и от необходимите пари за отглеждането им, стана ясно след направените корекции в бюджета на министерствата. Правителството оряза над 5 млн. лв. от средствата нужни за издръжката на домовете за медико-социални грижи, съобщи бТВ. Това съответно наложи и намаляването на бюджетите на отделните домове, които и без друго са на ръба на мизерията. През тази година здравното министерство вместо с предвидените 34 млн. лв. за сиропиталищата, е разполагало с 28,7 милиона. От тези пари до момента обаче за сираците са преведени едва 27,4 млн. 
Заради корекциите в бюджета на здравното министерство, институциите, в които се отглеждат 3 000 деца, сред които бебета и хлапета до 3 години, не получават навреме издръжката си и трупат дългове. Някои от домовете са получили част от нужните им средства, а други още нямат пари, за да покрият огромните си задължения. Такъв е случаят с най-големия дом в България за отглеждане на деца до 3 години - този в Плевен.
„До момента за издръжка на нашето заведение министерство е отпуснало 66% от определените ни по бюджет пари за 2009 година", обясни директорката на дома д-р Ирина Костова. Държавата все още не е превела около 250 000 лева от полагащата се за хлапетата сума. Социалното заведение респективно затъва в дългове към доставчици, като към момента натрупаните задължения са 185 бона. Положението в останалите сиропиталища в страната не е по-различно. Кризата, в която са изпаднали социалните домове е започнала от месец май и се е задълбочила в последните два месеца, а една от причините да научаваме чак сега за проблема е това, че много директори се притесняват да говорят за него, алармира още бТВ.  Поради липса на пари, директорите били принудени да купуват на вересия най-елементарни неща като памперси и лекарства. Някои домове, освен неплатени сметки за ток и вода, имали натрупани дългове и за хранителните продукти. На места заради икономии драстично падала дневната дажба за храна. 
От Министерството на здравеопазването твърдят, че се водят постоянно разговори с финансовото министерство за отпускане на пари, с които да се покрият разходите в сектора. Все още остава неясно дали и кога тези средства ще бъдат осигурени. И докато се търсят начини да се спасят от глад децата на България, за поддържането на контингента ни в Афганистан ще се намерят 90 милиона лева.


 


Бавят майчинските за октомври



Изплащането на детските добавки за месец октомври се бави значително. По 35 лева за дете и по 52 лева за близнаци отпуска държавата на хората с доход на член от семейството до 350 лева. "Помощите за деца по закон се изплащат до 30-то число на месеца“, заявиха от социалното министерство, като обещаха, че ще преведат парите в срок. Майчинските за месец октомври обаче още не са изплатени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец