Кремен Георгиев в студиото на Денят ON AIR.

Свързани новини

28.11.2023 14:19

Поне 3 млрд.лв. трябват на Топлофикация: Шефът на АТДБ

Видян 1337 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По закон държавата може да изкупи дълга от 1,6 млрд. на Топлофикация-София. Чисто практически въпросът е какво ще го прави. Този дълг просто се трупа и нищо друго не се случва. Това коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на Денят ON AIR.


Поводът е включването на чл. 109, ал. 1 в наличния на първо четене Закон за бюджета, в който е предвидено 1,6 млрд.лв. от дълговете на дружеството да бъдат поети от държавата.


"Нещо пречи нищо да не се случва, липсата на визия какво да се прави след това, простото изкупуване на дълга не води до нищо, ако няма действия, които да оздравят дружеството. После трябват сигурно още 1,6 млрд.", заяви Кремен Георгиев.


По думите му "Топлофикация - София" е единствената, която произвежда в пъти повече топлинна енергия, отколкото електрическа - 5:1. При останалите е 1:1. Което им позволява, хем да бъдат рентабилни, хем да дават по-добри цени на потребителите си. Според него при това положение, ако стигне 1 към 1, дружеството може дори да върне инвестицията и в рамките на няколко години 4-5 да излезе на плюс.


"Модернизирането с нови съоръжения, които да произвеждат енергия по комбиниран способ, трябваше да започне преди 15-20 г. Това се случи с другите топлофикации преди толкова време, затова нямат такива проблеми в такива мащаби. Освен кой да купи дълга, трябва да търсим и инвеститор. Простото изкупуване на дълга не води до нищо", категоричен беше гостът пред Bulgaria ON AIR.


Напомняме, че изкупуване и поемане на дълговете от държавата вече е имало и през 2009 г., когато бяха само 300 млн.лв., и друг път, но веднъж нулирани, те бързо се натрупват и то светкавично и в пъти по-големи, както сочи практиката.


Георгиев заяви, че събираемостта в София е като в другите топлофикации. А проблемът посочи, че идва от там, че за електрическата енергия се ползва преференциална цена, а за производството на Топлофикация ѝ трябват повече пари за газ, отколкото струва самата топлинна енергия.


Което се налага заради КЕВР и регулираните от него по-ниски цени: "Плащаш 100 лв. за газ, а произвеждаш енергия за 80 лв. Все така е било. Сметката не излиза, трябва да има далновидност".
Последният опит дружеството от общинско да стане държавно и БЕХ да приложи плана, който Георгиев предлага, беше подготвен при служебните правителства на Гълъб Донев от тогавашния министър Росен Христов и тогавашния кмет на София Йорданка Фандъкова. Икономически интереси, свързани с партии като ПП и ДПС обаче не позволиха това да се случи.


Кремен Георгиев коментира и споразумението на правителството с енергетиците. Той посочи, че след големите протести и затваряне на пътища, е настанала тишина и никой не отчита пред работниците какво се случва.
"Енергетиците няма от какво да са доволни. Натрупва се и обидата от това, че са излъгани. След тези мащабни протести, и затваряне на магистрали, ако нещо се случва, това трябваше да бъде огласено с високоговорители из цяла Българи. Обещали сме, миньорите си седнаха и... кой е прецакан?", попита Георгиев.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.11.2023 17:32

    значи пак плащаме парното но всички ,чрез цената на тока и одържавяване на дълга!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв