Колона от полски военни автомобили по време на последната репетиция на парада преди Деня на полските въоръжени сили във Варшава, Полша, на 12 август. Павел Супернак/EPA-EFE/Shutterstock

Свързани новини

14.08.2023 18:00

Полските военни се подготвят за парада по случай Деня на армията

Видян 1599 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полските военни извършват последни приготовления за Деня на армията във вторник, който тази година се провежда на фона на напрежението по границата със съюзника на Кремъл Беларус, предаде CNN.

Събитието, което се провежда ежегодно на 15 август, е посветено на годишнината от победата над Съветска Русия през 1920 г. в битката при Варшава, известна като "Чудото на Висла".


Видеоклип, споделен от полската армия в неделя, показва десетки танкове и военни превозни средства, участващи в нощна репетиция във Варшава.

Дипломатическите връзки между Полша, страна членка на НАТО, и ключовия съюзник на Кремъл Беларус се развалиха през последните седмици на фона на засилената военна активност по границата.


По-рано тази година войници от руската военна група "Вагнер" бяха разположени в Беларус след неуспешен бунт срещу Москва. Засиленото им присъствие в региона накара Варшава да разположи повече войски по границата.

Какво се случва? Парадът във вторник ще започне в 14.00 часа (8 a.m. ET) по Вислострада - магистрала, която минава покрай река Висла в столицата, според уебсайта на полското Министерство на отбраната.

Министерството допълва, че ще бъдат представени "200 единици полска и чуждестранна военна техника и 92 самолета, придружени от 2 000 войници".


Парадът ще включва чуждестранна техника, включително американски танкове M1A1 Abrams, южнокорейски танкове K2 и самоходни гаубици K9, ракетни установки HIMARS, самоходни гаубици Krab, както и системи за противовъздушна отбрана Patriot, част от полската система "WISŁA", се посочва на уебсайта на министерството.

Оборудването полско производство ще включва, наред с другото: нови бойни машини на пехотата Borsuk, бронетранспортьори Rosomak и самоходни минохвъргачки Rak, както и машини за поставяне на мини Baobab-K и леки разузнавателни машини Żmija, допълва министерството.

Военните съобщиха, че от събота до вторник ще бъдат домакини на близо 70 "военни пикника" в цяла Полша. По време на пикниците хората могат да разговарят с екипажите и имат "възможност да научат за конструкцията на бойните машини" или да опитат "военната грахова супа с хляб", докато гледат военни филми.


Колона от полски военни автомобили по време на последната репетиция на парада преди Деня на полските въоръжени сили във Варшава, Полша, на 12 август. Павел Супернак/EPA-EFE/Shutterstock





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв