Според полското правителство въпросните политики на ЕС ще задълбочат социалното неравенство.

Свързани новини

29.08.2023 12:10

Полша иска отмяна на зелените политики на ЕС - за въглищата, автомобилите и нулевите въглеродни емисии

Видян 1431 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полша подаде документи, за да анулира три от основните политики на Европейския съюз (ЕС) относно изменението на климата. За тях полското правителство твърди, че биха влошили социалното неравенство. Това показват документи, публикувани в понеделник и цитирани от "Ройтерс".

Съдебните искове, заведени от Варшава пред Съда на ЕС през юли, са насочени към редица промени, включително закон, договорен тази година, който ще забрани продажбата на нови автомобили с емисии на CO2 в ЕС от 2035 г.

Според полското правителство въпросните политики на ЕС ще задълбочат социалното неравенство.

Правните действия, предприети от Варшава през миналия месец, са насочени срещу европейското законодателство, по силата на което от 2035 г. се забранява продажбата в ЕС на нови автомобили, емитиращи въглероден диоксид.

"Оспорената уредба налага на европейските граждани непосилно бреме, свързано с прехода към мобилност на нулевите емисии. Особено засегнати ще бъдат хората с по-ниски доходи, както и компаниите от европейския автомобилен сектор", се казва в документ, изготвен от полското правителство и публикуван днес от Европейската комисия.

Полша е оспорила също така политика на ЕС, съгласно която се въвеждат изисквания за намаляване на националните емисии. Според Варшава тази политика "застрашава енергийната сигурност на Полша".

Оспорена е и трета законодателна мярка, съгласно която се планира реформа на въглеродния пазар в ЕС. Варшава съзира в тази политика опасност за заетостта във въгледобивния сектор и риск от задълбочаване на социалното неравенство.

Полското правителство иска и трите политики да бъдат отменени. Всяка от тези мерки е приета с необходимото мнозинство от страни, членуващи в ЕС, но според Варшава мерките е трябвало да бъдат приети с единодушие, като се вземе предвид въздействието им върху енергийните сектори на европейските страни.

Около 70% от електричеството в Полша се произвежда в топлоелектрически централи, които използват въглища.

Ройтерс отбелязва, че засега Европейската комисия не е откликнала на молба за коментар по темата.

"Фонд за справедлив преход" на ЕС от 17,5 милиарда евро е предназначен да подкрепя общности, засегнати от преминаването към изкопаеми горива, по-специално чрез помощ за преквалификация на работници.

Най-големият дял от този фонд е предназначен за Полша. Но Брюксел предупреди, че плановете на полското правителство да удължи живота на въглищна мина в Туров до 2040 г. може да означава, че регионът няма да получи достъп до парите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак