"От гледна точка на Германия и като се има предвид, че такива компенсации се изплащат с десетилетия, това е приемлива сума за германската икономика", каза Качински.

Свързани новини

01.09.2022 16:39

Полша иска от Германия 1,3 трилиона евро репарации за Втората световна война

Видян 3842 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полското правителство оцени финансовата стойност на загубите от Втората световна война на 1,3 трилиона евро и заяви, че ще "поиска от Германия да обсъди тези репарации", предаде БГНЕС.


"Това е голяма сума от 6,2 трилиона" злоти, заяви на конференция вицепремиерът Ярослав Качински, ръководител на управляващата партия "Право и справедливост", и добави, че получаването на репарации ще бъде "дълъг и труден" процес.


"От гледна точка на Германия и като се има предвид, че такива компенсации се изплащат с десетилетия, това е приемлива сума за германската икономика", каза Качински.


Сумата бе съобщена по време на церемония за представяне на доклад за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 г.


„Целта на Полша е да получи компенсация за всичко, което германската държава и германският народ са причинили на Полша през 1939-1945 г. Това е нашата цел, която се вписва в концепцията за възстановяване на нормалното функциониране на полската държава", допълни Качински и подчерта, че няколко десетки държави са получили компенсации от Германия, а Полша - не.


"Германия нападна Полша и нанесе огромни щети", заяви политикът и посочи, че негативните последици се усещат от страната и до днес. "Германия все още не е платила за престъпленията си срещу Полша", добави той.


"Пътят към получаване на репарации ще бъде дълъг, но сме сигурни, че един ден ще успеем", заключи Качински.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 01.09.2022 23:53

    И ние българите искаме репарация от дойчовците за това, че не са ни забрали мангалите в трудовите лагери (дискриминация) и от рашките за това, че са ги разкучили. Да си ги прибират и едните и другите в зоологическите градини.

  • 002 чичото не чете, ама пише глупости 01.09.2022 21:10

    Сръбските окупационни войски навлизат на 6 и 7 ноември 1920г. в Босилеградско, Царибродско, части от Трънско и Кулско и едно село във Видинско, с обща площ от 1545 кв. км., на която живеят около 90 000 етнически българи, разпределени в един град, 3 пазарни средища и 118 села, 115 първоначални училища, 6 прогимназии и една гимназия, в които 269 учители преподават на 7 892 ученици. Има и още 45 черкви с 42 български свещеника. Около 30 000 бежанци в следващите няколко години заливат България. Около 5 000 от тях по-късно емигрират в Западна Европа и Америка. Границата пресича 25 села и разделя дворове, ниви, къщи, извори, кладенци, гробища, черкви, пътища, семейства, роднини, приятели…

  • 001 Anonimen 01.09.2022 17:38

    Прави са поляците да искат компенсации и старите си земи Лвов. Не са минали много години от В.С.В. България също трябва да си поиска земите , които Сталин е подарил на Тито ( Сърбия ) : Димитровград и западните български територии , включтелно и Македония . Там през последните 15 века живеят само българи . Как е възможно един човек ( Сталин ) да прекроява картата на Европа

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,