Свързани новини

23.05.2013 11:49

Половината българи без банкови сметки

Видян 1223 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Независимо, че от БНБ отчитат стабилен ръст на депозитите - 11, 96% за последната година и спестяванията на българите в банка вече достигат 36,7 млрд. лв., половината от населението в нашата страна над 15-годишна възраст няма банкова сметка.


Това съобщи експертът Ева Любомирова на форум за тенденциите в банковия и застрахователния сектор. За сравнение, в рамките на Европейския съюз не банкират, т.е. не държат пари в банка само 58 млн. души на възраст над 15 г. или под 10 на сто от хората.  Данните, с леко разминаване, се потвърждават и от проучванията на GFK България.  


"Около 61% от българите над 15 години банкират, тоест имат поне една банкова сметка. През 2013 г. този дял нараства, но въпреки това по този показател България се нарежда на опашката в ЕС, до Румъния", каза икономическият анализатор Таня Тошева.


В същото време започва да се разклаща тенденцията българите да не дават пари за животозастраховане. Застрахователите отчитат ръст на продажбите на Гражданска отговорност (6,6%) и на имуществените застраховки (18%), което се дължи на проверките на МВР и на грижата за имота или натиска на банките да се застраховат ипотекираните жилища. За една ръстът на застраховка Живот е 14 на сто.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец