Свързани новини

24.04.2013 15:01

Половин България без аптеки и зъболекари

Видян 1458 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Средноеврепейският стандарт е любимо обещание на българските политици още от миналите избори преди 4 години. Какво обаче се случва на практика в тази древна, но бедна страна.


60% от зъболекарските практики са дислоцирани в двата най-големи града на България – София и Пловдив. Други около 20% са по морето. Като прибавим района на Петрич – Сандански – Благоевград, където има силно съсредоточие на стоматолози заради прииждащите гръцки туристи, излиза, че за цялата държава остават едни 10-ина процента. С други думи – повече от половината страна е лишена от елементарна зъболекарска помощ.


Повече от 50% от населените места у нас са лишени и от аптека. Цели региони се снабдяват с нещо като лекарства от хвърковати камиони. Те разнасят по малки градове и по села някакви медикаменти с неизвестен произход, срок на годност, качество и, разбира се, без да се издават фактури или касови бележки. Скритите данъци за стотици милиони годишно са едно на ръка. По-важна е опасността от натравяне на милиони хора.


Всички тези данни бяха изнесени на срещи на съсловните организации с политическите партии преди изборите. Много от присъстващите се направиха на много изненадани от фактите, сякаш и не подозират за тях.


Започваме да се питаме: дали пък не е съзнателен геноцидът над бедните хора, защото липсата на елементарни зачатъци на цивилизация като лекарски и зъболекарски кабинети и аптеки се комбинира със затварянето на 17 малки болници, обслужващи 40 български общини с население над половин милион души. Те да мрат ли?


Още повече, основание за затварянето на последната форма на цивилизация по тези места бяха някакви си 14 милиона лева дълг. При положение, че в същото време една само болница – Военна, чийто контингент е 25 пъти по-малък, държи близо половината борчове в системата, оценявани на около 150 милиона, както призна ресорното министерство. В същото време продължават непрестанните инвестиции в тази болница и особено в жизнено важни области като дерматологията. Сиреч, стотици хиляди българи получиха смъртна присъда, за да се наливат милиони в пъпките на военните. Ето това се казва здравеопазване.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион