Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето - буквално

Свързани новини

29.11.2023 11:10

Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето: Денков

Видян 656 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето - буквално. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерският съвет. Той определи неприемането на бюджета на НЗОК в комисия вчера като удар и по пациентите, и по лекарите.

Денков напомни, че планираният бюджет за здраве догодина е рекорден - с над 1 млрд. лв. повече от този за 2023, и възлиза на 8 млрд. лв.

"Приоритет са засилване на профилактиката, ранното диагностициране на хронични, онкологични и социално значими заболявания. Работи се по развиването на нови програми за ранно диагностициране на заболяванията. За всичко това има финансиране в бюджета", посочи Денков.

Държавата е поела анжгажимент да увеличи заплатите на медицинските работници, да подобри условията за работа на младите специалисти и да търси решение на проблема с високата средна възраст на медицинските специалисти и недостига на кадри, каза още Денков.

Министър-председателят изтъкна, че електронизацията е друг основен приоритет, който ще гарантира изсветляването на системата - къде отиват парите ни и изнасят ли се незаконно лекарства. Затова електронизацията, включително и електронните рецепти, са ключова част от здравната реформа на правителството.

Друг приоритет е изсветляване на процесите в управлението на болниците като министърът на здравеопазването следва да мобилизира контролните си звена да осъществят контрол, а резултатите - навсякъде, където е възможно, да бъдат обявявани публично.

"Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите проблеми. Това не става само с пари, но и с промени в управлението, контрола и увеличаването на прозрачността в здравната ни система. Надявам се, че заедно с народното събрание ще успеем да осъществим тази реформа. Без нея нищо друго няма значение", заяви премиерът.

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и одобри позицията на страната ни за участие в Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, което ще се проведе на 5 декември в Брюксел.

Кабинетът ще разгледа още проект на Наредба за критериите, условията и реда за определяне на статут на домакинствата в положение на енергийна бедност и на статут на уязвими клиенти за снабдяване с електрическа енергия.

Проект на решение за одобряване на хуманитарна помощ под формата на доброволни вноски към международни организации на стойност 1 061 454 лева също е част от дневния ред на заседанието.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -