13.05.2011 12:53

Полицейското насилие скочило 3 пъти за година

Видян 1393 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проблемът за полицейското насилие не е във властта, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред БНР, след като Отворено общество публикува доклад по темата.


„Аз мисля, че съществува полицейско насилие независимо кой е на власт. Трябва да се вслушаме в съда за правата на човека в Страсбург, който е главната инстанция, което определя това“, заяви Вучков.


Случаите на полицейско насилие през 2010 г. са били 3 пъти повече в сравнение с 2005 г.  Отчетлива е тенденцията за повишаването им през последните години, сочи докладът на  Отворено общество.


Правоохранителните органи са превишили правата си 30 пъти за последните 2 години. За периода 2004–2008 г. броят на тези случаи е 35, което е значително покачване. 13 от случаите завършват със смърт, което се равнява на броя на поръчковите убийства за този период, смятат от Отворено общество.


Според него това е системен дефект, който е очевиден за всички. Той смята, че трябва да бъде потърсена причината, а това че съществува подобен проблем е очевидно, защото има 27 решения на съда в Страсбург за полицейско насилие.


Първите подобни случаи са още от 1994-1996 г., припомни Вучков. От началото на 2011 г. има 35 сигнала за полицейско насилие – четирима полицейски служители са наказани, а един е уволнен. Вучков заяви, че трябва да се намери начин тези случаи веднага да отиват в прокуратурата, а не първо жалбите да са в МВР.


Това,че веднага не се осигурява адвокат също е полицейско насилие и това не позволява безпрепятствено и обективно разследване, отчита зам.-министърът.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей