Полицейското насилие под колоните на МС ще остане ненаказано по давност

Свързани новини

11.12.2023 10:32

Полицейското насилие под колоните на МС ще остане ненаказано по давност

Видян 830 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Полицаите, обвинени за побоя над протестиращи под колоните на Министерския съвет от юли 2020 г., ще останат ненаказани, след като съдът и прокуратурата забавиха толкова време делото, че вече е изтекла давността за преследване на лека телесна повреда от служител на реда. Това съобщи Сега, като се позова на поредното определение на Софийския районен съд, свързано с разследването на побоя над студента Евгени Марчев.


Софийският районен съд една година не се произнесе по жалбата на Марчев срещу частичното прекратяване и се наложи дори прокурорът по делото да пише на съда с молба да побърза. На 19 ноември т. г. съдия Христина Гарванска се произнася по жалбата на Евгени Марчев от август срещу прокурорско постановление от юни, с което частично за втори път е прекратено разследването за причиняване на лека телесна повреда на студента от полицаи. Първото частично прекратяване беше отменено от съда на две инстанции.


Сега съдът приема жалбата на Марчев и срещу новото прекратяване за основателна. И обяснява, че прокурорът е пренебрегнал всички указания на съда и не е отстранил пороците в работата си, така че делото да бъде изяснено. Прокурорът продължава да не прави нищо, за да бъде разкрита самоличността на всички полицаи, участвали в насилието зад колоните, става ясно още от определението на съда.


Разбира се и че през юни, след постановлението му за частично прекратяване на делото, прокурорът си прави отвод от казуса, защото приема за засегнато правото си на „вътрешно убеждение и суверенна преценка върху вида и обема на привличането към наказателна отговорност“. Също така става ясно, че според прокурора полицаите не са извършили престъпление, като хвърлят други задържани върху задържания на земята Марчев, защото това „не е довело до травматични последици и няма достатъчен интензитет на обществена опасност за престъпна проява“. Той за втори път си е позволил и да подпише постановлението си за прекратяване, без да предяви материалите по делото на Марчев. Тъй като са нарушени основни правила и принципи от НПК, постановлението му следва да бъде отменено, обяснява съдът. Съдията обаче посочва и че на 10 юли т. г. е изтекла давността за наказателно преследване за престъпление с квалификация, каквато е определена от прокуратурата за полицейското насилие под колоните на МС.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Инфлация

Месечната инфлация е -0,3%, а годишната е 2,4%: НСИ

Месечната инфлация е -0.3%, а годишната ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес довършете колкото се може повече задачи

Днес довършете колкото се може повече задачи, за да