Свързани новини

19.03.2021 13:43

Полицаи, преоблечени като клиенти, ще дебнат ресторантите

Видян 3380 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Голяма част от крадците се прибраха в локдауна от Испания, Германия и Австрия. Всяка подвижна избирателна секция за карантинирани ще се ескортира от поне двама униформени. Сега не е време за ресторанти и забавления, трябва да спазваме мерките, споделя пред "Телеграф" шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

- Старши комисар Хаджиев, от понеделник влизаме в трети локдаун заради пандемията с коронавируса. Какви сили ще ангажира СДВР за контрола по спазване на мерките? Знаем, че полицията и РЗИ основно правят проверките по заведения и обекти.


- Това е въпрос на допълнително уточняване, зависи какви задачи ще бъдат поставени на СДВР. Но, разбира се, за да се спазва заповедта на здравния министър, най-важното е контролът съвместно със столичната РЗИ и общината да се засили. И в момента една от приоритетните ни задачи е екипите да съблюдават за спазване на мерките.

- Сега обаче за проверка ще бъдат много повече обекти. Ще има ли пак полицаи и пред големите хранителни вериги например? Питам ви, защото при първия локдаун особено хората извиваха огромни опашки и се блъскаха жестоко при пазаруване.


- Необходимо ще бъде да се ангажира изключително сериозен ресурс на СДВР. Тук искам само да уточня, че не е ангажимент само на полицията да осъществяват контрол при големите магазини и моловете. Пропускателният режим при голяма част от веригите е поет от частни охранителни фирми, те носят отговорност за това. Като цяло до момента с екипите на РЗИ и СО имаме съвместни планове по въпроса. Мога да ви кажа още, че и 4200 служители ще бъдат ангажирани по охрана на изборния процес, те ще са придадени сили. Иначе по спазване на мерките по график всички районни управления отделят служители, които оказват съдействие и на инспектората на СО, и на здравните експерти. Това се прави както по линиите на масовия градски транспорт, така и към търговските обекти.

- При втория локдаун особено имаше бум на кръчми и заведения, които отваряха тайно. Сега очаквате ли да се повтори този сценарий и на вас лично какво ви направи впечатление?


- Това е изключително интересен феномен с неспазването на мерките. Не мога да си обясня как някои собственици и управители на заведения пренебрегват мерките, забраните и подлагат на риск здравето на хората. В тази връзка екипи на Икономическа полиция съвместно с Охранителна и експертите от РЗИ и общината проверяват обектите и многократно се натъкваха на заведения и търговски обекти, които се оказаха рецидивисти. Те се заключваха вътре с хората и се налагаше да бъдем толкова комбинативни да ги изчакваме да се отворят, за да ги проверим. След това образувахме преписки и ги докладвахме в прокуратурата.

- Сега смятате ли, че при локдауна от понеделник ще има пак такива рецидивисти и повече ли ще бъдат те?


- Със сигурност ще се наложи да засилим контрола и да имаме повече екипи. Затова мога да ви уверя, че организацията вече е направена. Помните, че при втория локдаун имахме случаи, при които собствеността на дадени заведения се прехвърляше на човек бушон. Най-сериозният пример в тази посока е хотелският комплекс, регистриран на подставено лице, и в крайна сметка се оказа, че работи без никаква документация. Там се влизаше с определени кодови думи, през задни входове, нямаше свободен достъп. Наложи се колеги да се преобличат като цивилни, да се представят като клиенти, за да влизат вътре.

- Сега ще има ли пак такива изненадани - преоблечени като клиенти полицаи, които да ловят нарушителите?

- Да, ще има. Нека информираме и гражданите, че сигналите за търговските обекти нарушители идват най-вече от живеещите в съседство. Хората се притесняват и затова ни викат. Сега в зависимост от оперативната обстановка ще взимаме и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион