Столичните полицаи Емануил Емануилов и Петър Георгиев осъдиха прокуратурата да им плати обезщетения от общо 50 000 лева, след като 12 години бяха подсъдими и накрая оправдани по обвинението, че с още един свой колега са задържали и нанесли лека телесна повреда на бившия евродепутат от Атака Димитър Стоянов

Свързани новини

21.06.2023 18:00

Полицаи осъдиха прокуратурата за 50 000 лева за незаконно обвинение

Видян 835 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Столичните полицаи Емануил Емануилов и Петър Георгиев осъдиха прокуратурата да им плати обезщетения от общо 50 000 лева, след като 12 години бяха подсъдими и накрая - оправдани по обвинението, че с още един свой колега са задържали и нанесли лека телесна повреда на бившия евродепутат от Атака Димитър Стоянов, съобщи Лекс.

Емануилов и Георгиев са завели искове по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), съответно за 100 000 лева и за 70 000 лева. Преди дни съдия Невена Чеуз от Софийския градски съд (СГС) е уважила иска на Емануилов срещу прокуратурата за 40 000 лева, а съдия Гергана Коюмджиева е приела, че справедливото обезщетение за Георгиев е 10 000 лева, след като преди това той е бил обезщетен и по Закона за съдебната власт с 4900 лева.


Случаят е от 30 юли 2008 г., когато Емануилов, Георгиев и колегата им Васил Михайлов спрели привърженици на Атака на ул. Оборище и бул. Васил Левски, които отивали към изграден палатков лагер до президентството във връзка с партиен митинг. Младежите се обадили на Димитър Стоянов, който пристигнал с лидера на партията Волен Сидеров и започнала разправия с полицаите, които задържали Стоянов и го отвели в районното управление, където по-късно го освободили.


След това обаче тримата униформени бяха обвинени, че незаконно са задържали и са нанесли лека телесна повреда на тогавашния евродепутат, въпреки че знаели, че е обществена личност, изпълняваща функциите си по организиране на протеста. Емануилов беше обвинен, че е държал Стоянов, Георгиев го удрял в тялото и главата, а Михайлов издърпал силно лявото му ухо. След това минаха 11 години, докато Софийският районен съд оправдае полицаите, а през 2020 г. присъдата беше окончателно потвърдена и от СГС. Наскоро Васил Михайлов също осъди прокуратурата на първа инстанция да му плати обезщетение от 20 000 лева.
Решенията не са окончателни и могат да бъдат обжалвани пред Софийския апелативен съд.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни