Свързани новини

04.12.2018 10:56

Показаха жена мигрант от Бронзовата епоха чрез ДНК анализ

Видян 2177 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Археолозите, изследващи останките на жена, която е починала преди повече от 4 250 години, откриха изненадващо нова информация, благодарение на ДНК анализ. Останките са открити в Ачаванич в Кейтнес, Шотландия през 1987 г. и сега изследователите могат да нарисуват подробна картина на жената и нейния живот. Ава, както е известна жената, има черна коса, кафяви очи и кожа, подобна на тази на хората, които сега живеят в Южна Европа.


Преди е била изобразявана с червена коса и сини очи, но съдебният художник Хю Морисън произвежда по-точна реконструкция на лицето й. Ава не носи същата генетична информация като местното неолитно население.


ДНК анализ от учени от Харвардското медицинско училище и природонаучния музей в Лондон показва, че Ава е заболяла, когато е била млада, но се е възстановила, за да води активен живот. Тя е била доста висока, живяла е през ранната бронзова епоха, малко по-рано от смятаното досега, и е била на възраст между 18 и 25 години, когато е починала.


Тя е погребана в необичаен гроб, издълбан в скала, чиято направа би отнела два дни в копаене.


Археолога каза, че в Шотландия са открити само шепа такива гробове, което предполага, че малък брой хора са погребани по този начин, но не е известно защо Ава би получила такова специално внимание.


Новото проучване, публикувано в списание Proceedings of the Society of Antiquaries of Scotland, разкрива, че семейството на Ава вероятно се е преместило в района няколко поколения, преди тя да бъде родена. То е било част от важно миграционно движение от Северна Европа до Шотландия.


 "Нашата предишна работа, разглеждаща древна ДНК от стотици британски праисторически скелета, вече е установила, че има значително движение на хора от континентална Европа около 2500 г. пр. Хр, което преобразува местното население и техните култури", заяви съавторът Том Бут.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби