12.04.2011 16:43

Погнаха вероятните атентатори в Минск

Видян 1230 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Беларуските власти задържаха няколко заподозрени за бомбеното нападение в метрото на близо 2-милионната столица Минск в понеделник. По последни данни мощният взрив е отнел живота на 12 души, а близо 220 други са ранени. 

От полицията заявиха, че се издирват четирима, за които се предполага, че са отговорни за атентата на метростанция Октябърская. Няколко вече са арестувани като заподозрени. 

Взривното устройство е било задействано в 17,56 ч. местно време на метростанцията в момент, когато на нея са пристигнали две композиции. Тя е разположена на около 100 м от сградата на президентството.

Руският държавен глава Димитрий Медведев предложи на беларуския си колега Александър Лукашенко помощ за определяне на вида на бомбата, използвана при атентата. 

„По всяка вероятност в метрото е избухнало радиоуправляемо взривно устройство“, съобщи министърът на вътрешните работи Анатолий Кулешов. Самоделната смъртоносна машина било натъпкано с топчета, гвоздеи и други метални предмети, за да порази максимален брой хора. По експертни оценки взривното устройство е било с мощност, еквивалентна на 5 кг тротил, и е било поставено под пейка на перона на метростанцията.

По думите на Лукашенко експлозията вероятно е организирана в чужбина. „Не изключвам възможността този подарък да идва от чужбина, но трябва да се огледаме и у нас. Отправиха ни сериозно предизвикателство, на което трябва да отговорим по подходящ начин“, каза той.

„Експлозията е атентат“, заяви категорично помощникът на генералния прокурор на Беларус Андрей Швед.

„Блесна ослепителна светлина, раздаде се взрив и се разнесе гъст дим. Паднах на колене и запълзях...около мен имаше купчини тела“, разказва 52-годишният очевидец Игор Тумаш. 

На 24 януари тази година 7 килограма тротил в московското летище Домодедово донесоха смъртта на 35 души.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак