29.06.2016 17:20

Подземен тунел свързва Ларгото със Западната порта

Видян 1989 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Свързването на столичното Ларго с другата археологическа забележителност на София - Западната порта, ще стане чрез изграждането на подземен тунел или вид мостово съоръжение, предвижда Столичната община. Това са останки от времето на император Комод, по-известен от филма Гладиатор.


Идеята на Общината е да се преминава през археологически подлез, като се тръгва от метростанцията при ул. Княз Борис I и се стига до Ларгото при бул. Мария Луиза. Предположенията на археолози са, че в този район между двата обекта се намира базиликата на античния град Сердика.


„Пред крепостните стени археолозите откриха дървена конструкция, която вероятно е от мост. Това е изключително откритие, тъй като дървесина в толкова добро състояние много рядко се открива в страните с умерен климат”, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.


Тя отбеляза, че досега на Западната порта са разкрити археологически останки от западната крепостна стена, северната кула от портата, части от главна антична улица (декуманус), северозападна ъглова триъгълна кула, античен канал, постройки във вътрешността на укрепения град, фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част и много други.


За пръв път обектът е проучван между 1975 и 1980 г. от екип археолози на Музея за история на София под ръководството на ст.н.с. Магдалина Станчева.


От 2011 до 2013 г. проучванията бяха възобновени с финансиране по програма Култура на Столичната община.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева