Подуправителят на БНБ Андрей Гюров, освен че присъства тези дни на предизборно събрание на Продължаваме промяната в Благоевград и до петък фигурираше в Изпълнителния съвет – ръководния орган на партията, фигурира в регистрите и като съсъбственик в действащата фирма Йонтех инженеринг.

Свързани новини

12.10.2023 15:41

Подуправителят на БНБ не е излязъл от фирма за цветни метали, каквито има в подопечния му резерв на народната банка

Видян 3681 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров, освен че присъства тези дни на предизборно събрание на Продължаваме промяната в Благоевград и до петък фигурираше в Изпълнителния съвет – ръководния орган на партията, фигурира в регистрите и като съсъбственик в действащата фирма Йонтех инженеринг.


Освен че това е нарушение на закона за конфликт на интереси, какъвто не е декларирал, още по-скандалното е, че нейният предмет на дейност са цветните метали. Именно такива са и благородните, каквито съставляват част от резерва на народната ни банка, който пък му е подопечен като подуправител. Сами се сещате до какви неприятни съмнения и не само би могло да доведе това.


Скандалът не е маловажен, тъй като България вече е член на Европейския банков съюз, а неговите правила не са като разграден двор, какъвто имахме допреди това и резултатите са налице – фалитът на КТБ, крепенето на неминалата нито българските, нито европейските стрес-тестове Инвестбанк и т.н.
Гюров продължава да фигурира в регистрите дълго след постъпването си на поста на независим народен банкер и в Балканския център Паница. Това също е забранено за заемащите неговия пост и той като юрист е напълно наясно с положението.


Интересно е, че той влиза в управителния съвет на тази неправителствена организация на мястото на своя партиен лидер Кирил Петков, който е в предишния състав на борда й. Интересно е, че по същото време там е Павел Езекиев – шеф на агенцията за чужди инвестиции по царско време, но по-интересното: човекът, на чиято фирма другият съпредседател на ПП Асен Василев беше забравил да възстанови скромните 3 милиона лв. Направи го, след като в парламента ИТН извади скандалния случай. Работата е, че не е ясно откъде фирмата си получи „забравеното”, след като в същото време Василев беше декларирал скромни спестявания и малък апартамент в панелното жк Сухата река.


В свое оправдание Гюров се опитва да прехвърли другиму вината, понеже по отношение на управителния орган на ПП си бил подал документите. Законът е категоричен, че това е недостатъчно – трябва казусът да е и категорично отразен в регистрите, което до миналата седмица не бее факт. Напомняме, че същата политическа сила навремето раздуха подобен случай с фирма на шефката на СЕМ, която беше подала документи за излизане от организация, но те още не бяха приети и това беше използвано за кампания срещу нея. Сега обаче явно новият морал допуска подобно поведение и то от юрист като Гюров.


Илиян Костадинов

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион