Свързани новини

26.08.2020 10:08

Подкрепям протеста: Костов

Видян 2911 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

         Публикуваме от "Свободна Европа" интервюто с бившия министър-председател (1997 - 2001) Иван Костов, който е и бивш лидер на партията, насочила България към ЕС и НАТО в първото десетилетие на прехода, СДС, и изказа подкрепа за протестите. "Свободна Европа" го потърси след участието му в БНР по-рано през седмицата и появилите се спорове дали е подкрепил протеста за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, или пък е разкритикувал демонстрациите.

В интервю за БНР заявихте, че е възможна политическа криза - и преди, и след изборите. Може ли да кажете точно какво имате предвид и тази политическа криза изолирана ли е от здравната и икономическата, за които също говорите?

- Напротив. Здравната и икономическата кризи могат да предизвикат политическа, ако правителството не успее, с подкрепата, която има, да вземе мерки, за да облекчи последиците от тия две кризи. Тъй като то е загубило значителна част от доверието си, поне така казват социолозите, възможността му да реагира на двете кризи - особено на здравната и особено по отношение на мерките, които трябва да се спазват от населението, е много ограничена. И заради това може да се стигне до излизане на много повече протестиращи и съответно много по-голямо напрежение. Това пък прави вероятна една политическа криза преди изборите.

След изборите пък ще бъде много трудно да се вземат нужните решения да се управляват тия двете кризи. Причината е, че здравната и икономическата криза очевидно ще продължат и след месец март. Казвам това защото, ако се вярва на социолозите - след изборите ще има един много шарен парламент, където и излъчването на правителство, и предприемането на действия няма да бъде никак лесно. А за политическа криза след изборите не смея да говоря, защото това ще означава, че няма да може да се направи правителство и ще трябва да се върви към нови избори.


Вие говорите обаче за комбинация от фактори. Това означава ли, че не виждате заряд в протестите, които не са нито с икономически искания, нито се занимават със здравните политики на страната? Или смятате, че протестите с искания за оставка на правителството и главния прокурор самостоятелно могат да доведат до политическа криза?

- Считам, че имат заряд и, да, могат да доведат до политическа криза. Те имат своите искания за промяна на политическата и съдебната система. Искат реформа. И могат да постигнат исканията си.

Хора, които подкрепят управлението, в това число и депутати от ГЕРБ, експлоатираха вашите думи, че за пръв път виждате толкова нагло и очевидно да бъде обсебен един протест от хора от олигархията. Говорите за "дубайския емигрант". Отбелязвате, че е жалко да се прави на политик един олигарх, и предупреждавате хората да внимават. Това означава ли, че вие подозирате мотивировка зад протеста от страна на Васил Божков? Смятате ли, че протестът е купен или неавтентичен?


- Категорично не може да се смята така. Да ви кажа така: аз съм сред мнозинството български граждани, а това рядко ми се случва - да съм в мнозинството, което подкрепя протеста. Но това, че подкрепям протеста, не означава, че не виждам какъв опит се прави, и затова предупреждавам хората да внимават. Прави се опит за обсебване на протеста. При това жалък опит. Защото наистина е жалко това някой, който е правил стотици милиони от слабостите на хората, защото хазартът е това, да се обръща и да прави партия, да отправя политически послания. Бих използвал много силни думи, ако продължа, всички те биха били твърде негативни и не ми се ще да го правя.

Смятате ли, че заявката на Васил Божков за партия е автентична?

- Не. Дори да допуснем, че от негова гледна точка е истинска заявка, това е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци