Мнозинството от европейските граждани одобряват приемането на украински бежанци, както и предоставянето на помощ за Киев.

Свързани новини

18.12.2023 15:15

Подкрепата за Украйна трябва да продължи, смятат 71% от гражданите на ЕС: Евробарометър

Видян 619 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мнозинството от европейските граждани одобряват приемането на украински бежанци, както и предоставянето на помощ за Киев

Според 75% от тях ЕС трябва да финансира съвместни проекти в областта на отбраната за разработване на стратегически способности и технологии.

71% смятат,че трябва да продължи подкрепата за Украйна.

86% от европейските граждани са на мнение, че хуманитарната помощ не трябва да спира за засегнатите от войната.

77% са съгласни ЕС да приема бягащите от военни действия, както и да налага икономически санкции срещу Русия. Над 80% са удовлетворени от намаляването на търговската зависимост от Русия и Китай.

Почти две трети от европейците са на мнение, че ЕС следва да подкрепи пътя на Украйна към съюза и включването й в единния пазар. 65% от тях смятат,че финансовата и икономическа подкрепа за Украйна трябва да продължи, а 57% искат ЕС да подпомогне купуването и доставката на военно оборудване и обучението на украинските сили.

"Насърчително е да видим, че съпричастността на европейците остава висока" - отбелязва в тази връзка еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

Комисията добавя, че осигурява над 65 милиона евро за държавите в ЕС, за да подпомогне усилията им, за приемането на украинските бежанци.

Средствата ще бъдат предоставени на България, Чехия, Полша и Румъния. Страните вече могат да използват това допълнително финансиране от бюджета на ЕС, за да помогнат на бежанците да се преместят в самостоятелно наети частни жилища.


Източник: БНТ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец