Франция обяви, че спира помощта за развитие и бюджетната помощ за Буркина Фасо

Свързани новини

07.08.2023 10:51

Подготовка за война в Африка?

Видян 1772 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Военната хунта в Нигер оповести, че затваря въздушното пространство над страната до второ нареждане, съобщи Ройтерс. Като аргумент хунтата посочи заплахата от военна интервенция на страните от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), след като лидерите на военния режим в Нигер отхвърлиха ултиматума да върнат на власт сваления президент Мохамед Базум.

По-рано в неделя хиляди привърженици на хунтата се събраха на стадион в столицата на Нигер Ниамей, за да изразят подкрепата си за решението за отхвърляне на ултиматума, който изтече вчера, пише БТА. Става дума за най-големия стадион в Нигер. Той носи името на Сейни Кунче, който е извършител на първия държавен преврат в Нигер през 1974 г.


"Атмосферата на стадиона, който е пълен почти до краен предел, беше празнична", констатира Франс прес.


Превратът в Нигер беше осъден от Запада и от африканските партньори на Нигер. Правителствата на Мали и Буркина Фасо обаче, които също са продукт на преврати, изразиха подкрепата си за нигерската хунта и предупредиха, че ще възприемат евентуална военна интервенция в Нигер като обявяване на война срещу тях самите. Вчера Италия съобщи, че е намалила броя на военните си в Нигер, за да освободи място за италиански цивилни, които може да се нуждаят от защита в случай на влошаване на ситуацията със сигурността.

Франция обяви, че спира помощта за развитие и бюджетната помощ за Буркина Фасо, предаде БГНЕС. Министерството на външните работи на Франция вече заяви, че "твърдо и решително" подкрепя усилията на ЕКОВАС за възстановяване на Базум на поста. Действието идва дни след като Буркина Фасо и Мали обявиха, че ще считат всяка военна намеса срещу новите военни управници в Нигер за "обявяване на война".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни