30.07.2010 14:49

Почина Стефка Съботинова

Видян 2966 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 80-годишна възраст от този свят си отиде една от най-великите български певици - Стефка Съботинова. Силната българка не можа да се пребори със здравословните проблеми, които наполедък имаше. И макар че лекарите, в чиято болница певицата изживя последните си дни твърдяха, че състоянието й се подобрява, тя почина малко преди обяд.


Изпълнителката е родена в Старозагорското село Розов кладенец на 2 април 1930 г. Като хористка и солистка в Държавния ансамбъл "Филип Кутев" Съботинова гастролира в най-големите концертни зали по света. В началото на седемдесетте години постъпва в Ансамбъла за народни песни на Българската телевизия и радио и в състава "Мистерията на българските гласове". Тя е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". Песента й "Притури се планината" остава емблематично изпълнение за българския фолклор. То е използвано като част от филмовата музика в световните продукции "Исус от Монреал" и "Лионците". През 1994 г. Жаки Анона прави модерен аранжимент и придава на песента съвременно звучене, без да погубва фолклорната й стойност. Същата година Стефка Съботинова е наградена с най-високото българско отличие - орден "Стара планина — първа степен".


Поклон пред паметта й!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв