Свързани новини

18.06.2013 16:48

Почина създателят на легендарния “Трабант”

Видян 1378 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Германия на 91-годишна възраст в дома си почина известният немски конструктор Вернер Ланг, предаде БЛИЦ. Той е един от създателите на култовия през соцвремената автомобил от картон “Трабант”, съобщава Евронюз. Ланг бе в екипа, който създаде и подобряваше произвежданата в някогашната Германска демократична република евтина кола, продавана в целия соцлагер, а след падането на Берлинската стена и един от любимите за колекционери на автомобили експонат.


Неговият приятел Вернер Райнхелд разказва пред германски медии, че преди дни двамата са разговаряли, спомняйки си миналите времена, по време на традиционна среща на поклонниците на “Траби”, както немците наричат гальовно колата.


Вернер Ланг е “технически” баща на най-известният вариант на “Трабант” – Р601. това бе малолитражка с три-цилиндров двигател и пластмасово купе, заради което хората го нарекоха “сапунерката”.


Първият “Трабант” слиза от конвейра на завода в Цвикау през 1957 година, а до 1990 година са произведени 2.8 милиона броя от колата. Кръстена е в чест на първия съветски изкуствен спътник на земята.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак