Свързани новини

06.11.2012 10:21

Почина Патриарх Максим

Видян 2456 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Патриарх Максим е починал рано тази сутрин в Правителствена болница "Лозенец". Информацията е потвърдена официално на страницата на Светия синод. 98-годишният Патриарх Максим е починал минути преди 4:00 часа.


Св. Синод на БПЦ ще излезе със специални съобщения относно кончината на Светейшия ни патриарх.


Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово Светейшество Българския патриарх Максим, пише на страницата на Светия синод.


Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота, пише още в съобщението на Българската църква.


Очаква се по-късно днес Светият синод да се събере. Трябва да бъде свикан извънреден църковно-народен събор, който да избере нов патриарх. По устав не трябва да е по-млад от 50 години.


Главата на Българската православна църква беше приет в Правителствена болница заради обща отпадналост в началото на октомври 2012 година.


По препоръка на лекарите той не участва в честванията на 98-ия си рождения ден и 100-годишнината от изграждането на патриаршеския храм „Свети Александър Невски".


От лечебното заведение отказваха да дават подробности за състоянието на 98-годишния Максим с лаконичното обяснение, че той е добре за човек на тези години.


Той никога не е посочвал свой наследник, защото това е в разрез с каноните на Българската православна църква.


Патриарх Максим, чието светско име е Марин Минков, е роден на 29 октомври 1914 година в троянското село Орешак със светското име Марин Найденов Минков. Основно и прогимназиално образование той получава в родното си село. Едва 12-годишен Марин Минков е изпратен от родителите си за послушник в Троянския манастир.


През 1929 година е приет в Софийската духовна семинария, която завършва 5 години по-късно с отличие. След това служи 3 години в русенския храм "Успение Богородично" до есента на 1938, когато започва да изучава богословие в Софийския университет.


Във връзка с кончината на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Максим министър - председателят Бойко Борисов отложи плануваното си за днес посещение в гр. Дупница.

През 1941 в параклиса на Богословския факултет е ръкоположен за йеродякон и приема монашеското име Максим. След кратко служба като митрополитски дякон и проповедник в Ловчанска епархия е назначен за учител-възпитател в Софийската духовна семинария. На тази длъжност йеродякон Максим остава до лятото на 1947 година.


Тогава с решение на Светия Синод е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил. Почти 3 години архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, след това до 1955 година е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия.


След завръщането си в България до 1960 година заема поста главен секретар на Светия Синод, а междувременно е и председател на редакционната колегия на Синодалното издателство на Българската православна църква.


Хиротонисан е в епископски сан с титлата "Браницки" на 30 декември 1956 година в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След смъртта на патриарх Кирил, митрополит Максим е наместник-председател на Светия Синод.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Великден

Христос Воскресе!

 Великден или Възкресение Христово е ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци