Свързани новини

05.08.2009 17:40

Почина "черният полковник" Макарезос

Видян 2047 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Николаос Макарезос, един от водачите на гръцката хунта, която свали от власт чрез военен преврат демократичното правителство в страната през 1967 г., е починал на 90-годишна възраст в своя дом, съобщи БГНЕС.


Макарезос заедно с полковник Георгиос Пападопулос, който почина преди 10 години, и Стилянос Патакос сложиха край на годините на политическа нестабилност в Гърция на 21 април 1967 г. Макарезос е завършил кадетско училище в Атина, след което учи във военни академии във Великобритания и САЩ. Той става полковник след Втората световна война /1939-1945 г./ и е бил военен аташе в Бон, столицата на бившата Западна Германия, след Гръцката гражданска война /1946-1949 г./. През 1960 г. той работи в гръцката разузнавателна служба заедно с Пападопулос. Двамата са били вербувани от своите американски партньори - ЦРУ.
Тримата водачи на хунтата, влязла в историята като диктатурата на "черните полковници", са свалени от власт през ноември 1973 г. от ръководителя на военната полиция Димитриос Йоанидис, който все още е в затвора заради ролята си в диктатурата в периода 1967-1974 г. Диктатурата на Йоанидис пада в средата на 1974 г. на фона на неуспешния преврат в Кипър, подкрепян от хунтата в Атина, изострянето на отношенията с Турция и нарастващото обществено недоволство в Гърция. След възстановяването на демокрацията в страната четиримата бяха осъдени на смърт, като малко по-късно техните присъди бяха отменени. Макарезос и Патакос бяха освободени по здравословни причини и поставени под домашен арест през 90-те години на миналия век. В момента Патакос живее в курорт, недалеч от Атина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец