01/03
07.10.2020 16:22

По-стриктен контрол за неправилно паркиране в София

Видян 1482 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След средата на октомври от Центъра за градска мобилност започват засилени проверки за неправилно паркирали в София автомобили - на тротоари, завои, зелени площи и т.н. Проверките ще са във всички райони на София. Този вид контролна дейност не е новост. Тя и сега се извършва по Закона за движение по пътищата от Полицията, но полицейските служители ще продължават да осъществяват контрол едновременно с екипите на ЦГМ.


Шофьорите в София често не спазват правилата. Глобата за неправилно паркиране е между 20 лв. и 200 лв., в зависимост от нарушението, като уведомлението ще се поставя върху стъклото на колата. Най-високите глоби ще бъдат за паркиране на инвалидно място без основание.


„Когато спрете автомобила си неправилно и от там мине наш служител, вие ще видите на автомобила си прикрепено уведомление за това, че ви е съставен фиш. В него ще видите вида на нарушението, датата и часа, както и номера на фиша, който ви е създаден.”, това обясни изпълнителният директор на ЦГМ Димитър Дилчев пред Нова ТВ.


Фишът, който е от термоустойчива хартия, ще се прикрепва към чистачките на автомобила, това означава, че вече сте санкциониран. Глобата ще бъде изпращана по постоянен адрес на собственика на колата, сумата ще се превежда по банков път  по сметка на Столична община. А за да няма съмнение – контрольорите ще заснемат нарушението.


„Фокусът ще бъде върху всички места, на които има натрупване на неправилно паркирани автомобили, места, които създават проблеми в движението. Тук не говорим за синя и зелена зона, говорим за цяла София”, добавя Дилчев.


Първоначално десет души от Центъра за градска мобилност ще започнат да следят за неправилно паркирани автомобили на територията на цяла София.


В подкрепа на новите глоби се обявиха и неправителствени организации.


„В София е много хаотично. Често неправилното паркиране в един или два реда отнема пътни ленти от ключови артерии, които са построени, за да провеждат движение, а не да бъдат паркинги”, казва Андрей Зографски от Спаси София.


Проверката показа масово паркиране върху тротоари и в градинки, особено в кварталите на столицата. Повечето шофьори твърдят, че нарушават правилата, защото трудно намират свободни места. Най-критично е във вечерните часове.


Стартирането на новия начин за санкциониране на неправилно паркирали автомобили в София не означава, че глоби за същите нарушения няма да се налагат и от Полицията.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.