Сигналът за това, че го шпионират, е подаден от Грозев в началото на 2023 година

Свързани новини

16.08.2023 09:22

По сигнал на Христо Грозев е арестът на тримата българи, обвинени в шпионаж за Русия

Видян 867 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По сигнал, подаден от Христо Грозев, са били арестувани тримата българи в Лондон, съобщи бТВ. Те са разследвани от британските власти за шпионаж в полза на Русия, съобщи Би Би Си.  

От официално съобщение на българската прокуратура стана ясно, че и държавното обвинение, заедно с ДАНС, работи по случая още от март тази година, но подробности не могат да бъдат изнесени заради класифицираната информация.

Сигналът за това, че го шпионират, е подаден от Грозев в началото на 2023 година. Подадената информация обхваща поне 14 години, защото и тримата се подвизават на Острова още от 2009 г. насам.

Смята се, че те са поръчвали на хора в България да наблюдават дейността на разследващия журналист, както и кога напуска страната - кога каца и кога излита.

През пролетта на тази година Русия обяви Христо Грозев от "Белингкат" за федерално издирване и за чуждестранен агент.

Преди дни "Файненшъл таймс" публикува статия за него, в която написа, че Грозев винаги гледа през рамо, а котка му помага да усети евентуален агент. Българинът бе част от екипа, получил тази година награда "Оскар" за документалния филм "Навални" - за опита за убийство на руския опозиционер.

Според събраните данни, публикувани в Би Би Си, и тримата задържани наши сънародници работят за руските секретни части.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова са били арестувани още на 8 февруари и оттогава са в затвора. Те са били наблюдавани няколко месеца преди задържането. Тримата живеели от години в Обединеното кралство, като има данни, че са сменили няколко работни места, както и адреси на местоживеене. Имали и фалшиви документи за самоличност.

За Орлин Русев има информация, че е правел бизнес сделки в Русия. Той се премества във Великобритания през 2009 г. и три години работи в сферата на финансовите услуги.

Според предоставените от него данни в LinkedIn на по-късен етап е притежавал бизнес, занимаващ се с разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев също заявява, че някога е бил съветник в Българското министерство на енергетиката.

Другите двама подсъдими - Бисер и Катрин, били двойка, твърдят техни съседи в Хароу, цитирани от Би Би Си. Джамбазов е бил шофьор в болници, а Иванова описва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двамата създали и специална българска социална за подпомагане на българи, пребиваващи във Великобритания, с безплатни курсове по английски език. Последната публикация е от 2020 година, информира БНТ.

Те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина. Посланикът ни Марин Райков обаче уточни, че са били излъчени от българската общност, а не от властите.

Тримата българи трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари, като все още няма доказателства, които да ги оневиняват.

Единият от задържаните е работил известно време като съветник в българското Министерство на енергетиката, а от БЕХ са потвърдили пред медията, че става въпрос за експертна длъжност, заемана от него в период от няколко месеца между 2008-2009 година. От прокуратурата имат данни за извършвана експертна дейност от страна на Орлин Русев в Министерството на енергетиката до 2009 г., когато той е заминал за Лондон.

По-рано днес стана ясно, че българското посолство не е било уведомено за задържането на българите. От Външно министерство уточниха, че местните правоохранителни органи уведомяват дипломатическото ни представителство за задържане на български гражданин само при изрично желание на задържаното лице.

В този смисъл, при изразено нежелание от съответния български гражданин, нашите дипломатически представителства не получават информация за задържането му, обясняват от външното ни министерство.

Софийска градска прокуратура обаче е работила по случая още от пролетта на тази година. СГП ръководи разследване за престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение тази вечер.

Досъдебното производство е образувано още през март 2023 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак