Свързани новини

11.07.2021 18:01

По-малко от 1% от машинните секции са преминали на хартия

Видян 1824 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само 52 секции в страната са преминали от машинно гласуване към хартиени бюлетини заради технически проблеми към 16 часа, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, цитирана от БНР. Най-честите дефекти са, че устройствата не отпечатват разписките или смарт картите не работят, сподели Матева по-рано. Дори и сега числото на дефектиралите устройства остава пренебрежимо малко в сравнение с общия брой устройства – 10 516 в 9401 секции, в които се гласува машинно в страната. Това е по-малко от 1 процент.


Смяната на машините с хартия обаче поражда други проблеми. В края на изборния ден секционните комисии с повредени машини ще трябва да попълват не само протокол за машинното гласуване, но и такъв за хартиеното гласуване, с което са довършили изборите. А на част от тях може да им се наложи да попълват и трети протокол - за контролните разписки от машините.


В деня за размисъл ЦИК реши, че ще се проведе броене на хартиените бележки, които отпечатват устройствата, в 14 процента от секциите в страната и в чужбина. Това се прави, за да се демонстрира на избирателите, че машините не манипулират вота им. Резултатите от броенете обаче трябва да се отбележат в отделен протокол. Така за някои протоколите с резултати могат да станат цели три броя. Следобеда ЦИК определи секциите в страната (списъкът - тук) и в чужбина (списъкът - тук), в които ще се проведе такова броене.


На брифинга говорителят на ЦИК съобщи и нещо много съществено. Преди обяд комисарите са взели решение да оправомощят районните избирателни комисии (РИК) да разрешават преминаване от машини към хартиени бюлетини в секции с технически проблеми. Това влиза в разрез с решимостта на ЦИК от предните няколко дни, че няма да позволи никъде машинното гласуване да бъде спирано без нейното изрично разрешение. Сега изглежда комисарите са се почувствали претоварени и са решили да прехвърлят на подчинените си РИК-ове тази отговорност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец