Свързани новини

09.01.2014 15:07

Плевнелиев отряза олигарсите си Прокопиев и Донев за Китай

Видян 2363 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Олигархът Иво Прокопиев и шефът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев – главата на Здравния октопод, бяха отрязани в последния момент от правителствения самолет до Китай и делегацията на своя близък приятел Росен Плевнелиев.


Българският президент, който и друг път е качвал приятели да ги разходи с аероплана „си”, чиито полети струват бая народна пара, ще се използва за компания. Групата излита на 11 януари, но малко преди полета не бе ясно в колко часа. Тайна бяха също така програмата и партньорите, с които олигарсите ще имат срещи, както и дали е организиран традиционният за подобен род посещения бизнесфорум.


Президентската визита, която де факто започва на 11-и, официално е в рамките от 12 до 15 януари, като се извършва по покана на китайския държавен глава Си Дзинпин, потвърдиха от прессекретариата на президента. От там обаче отказаха да посочат имената на бизнесмените, които ще пътуват с Плевнелиев, защото списъкът с делегацията все още „не бил готов”, което е безпрецедентно.


Любопитен е и фактът, че предстоящата визита, така грижливо пазена като секрет на президента, бе разкрита чистосърдечно от китайската информационна агенция Синхуа. Впоследствие от пресцентъра на държавния глава обясниха, че щели да пуснат официалното съобщение едва ден по-рано, тоест днес, но не се намери кой да им повярва.


Нелепите пиари на държавния ни глава без глава се извиниха за мълчанието с довода, че още си нямали представа кой ще лети с правителствения полет към Китай, защото списъците се правели до последния момент. „Не знаем даже кой ще бъде и от Външно министерство“, обясниха от прессекретариата и потвърдиха единствено лаконично, че бизнес-делегация ще придружава Плевнелиев.


Забавно е, че при визитите на премиера Орешарски и председателя на Народното събрание Миков в Китай, медиите и говорителите от приятелския кръг на бизнеспартньорите Плевнелиев и Прокопиев говореха за реставрация на соца, за изолация, която карала държавните ни мъже да ходят в Поднебесната империя при „братята си комуняги”. Ще бъде интересно как ще се извъртят, когато сами отиват на крака на сегашната световна сила №2, а в края на това десетилетие очаквана да се превърне в №1.


В интерес на истината ще отбележим, че друга комунистическа държава – Виетнам, приюти Росен Плевнелиев при последното му далечно пътуване, а по-близко беше това до управляваната отново от социалисти Словакия.


Чуждите държавни глави, идващи у нас, също не са какви да е – най-мащабно бееше посрещането неотдавна на сръбския ултра националист – идейният брат на атакиста Волен Сидеров и не по-малко колоритен и скандален от него Томислав Николич, който е президент на съседите.


В Америка и Германия Плевнелиев ходи неофициално, като за втората държава се разбра, че честите визити съвпадаха по време с преговорите по купуването на Прокопиевия завод Каолин от немски инвеститор, от което офшорки от същия приятелски кръг взеха много милиони.   


Освен другите проблеми, за Плевнелиев е доста неловко да ходи на визити в ЕС, защото няма как да се размине да не бъде питан от чуждите лидери за офшорките, както и за връзките си с олигарси, благодарение на които дойде на власт, довериха източници от Дондуков 2, цитирани от Телеграф.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби