Плащаш 2-рия семестър, после ти връщат парите: Каша във ВУЗ-овете от "академика"-премиер

Свързани новини

01.02.2024 09:23

Плащаш 2-рия семестър, после ти връщат парите: Каша във ВУЗ-овете от "академика"-премиер

Видян 1887 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Студентите трябва да платят таксата си за втория семестър, казаха днес ректори на висши училища за "По света и у нас", а след това парите задължително ще бъдат върнати.

Казусът възникна, след като в понеделник премиерът Денков обяви, че държавата ще поеме таксите на студентите и докторантите държавна поръчка и това ще стане още от втория семестър.

Така се появи и въпросът трябва или не студентите да заплатят тази такса, тъй като плащанията вече текат.

В Университета за Национално и Световно стопанство таксите за втория семестър се заплащат между 29 януари и 29 февруари. Плащането става онлайн. Студентите знаят за предвижданите промени. Някои от тях вече са платили таксата си и чакат да им върнат парите, други ще платят, трети изчакват края на февруари, за да видят дали ще се приемат промените в Закона за висшето образование.

    "Очакваме правителството да реши държавата да ни поеме таксите. Не съм го платила и аз все още чакам почти крайния срок да видим какво ще стане дали ще трябва да ги плащаме изобщо", споделя студент, предаде БНТ.

    "Не, все още не съм я заплатил. Предстои заплащане. Предполагам, че университетът ще я върне в най-скоро време", заяви Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет на УНСС.

    "За да започне семестъра, законът ни задължава да вземем таксите за втория семестър"- това обясниха за " По света и у нас" ректорите на УНСС и Музикалната академия.

Според Министерския съвет връщането на парите трябва да стане до два месеца от приемането на промените в Закона. В същото време се разгоряха и спорове "за" и "против" промяната.

    "Според мен нивото на образованието ще спадне".

    "Според мен ще е много полезно за студените, ще мотивира малко хората, защото тези такси на моменти ти идват извън бюджета".

Ректорите все още анализират промените и казват, че пълноценно ще се възползват от месеца за обществено обсъждане. Според финансовия министър има няколко резервни пера в бюджета и ако Парламентът прецени тези пари ще бъдат дадени за студентите.

    "Моето лично мнение е, че е добре българските студенти да могат да се възползват от безплатно образование. Но начина, по който според мен трябва да стане е както е програмата Стамболов, ако се възползвате пет години от безплатно образование след това да имате задължение да работите две, три, четири години в страната" коментира финансовият министър Асен Василев.

Така държавата ще може да си върне инвестицията, която е направила в студента.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион