За България сумата ще възлиза на максимум 13 670 648 евро за целия период. Това са 26 737 463.48 лв. или по 6 684 365.87 лв. годишно. Вноската е изчислена на базата на дела на националния ни доход спрямо общия доход на ЕС. Същият подход е използван за всички останали държави.

Свързани новини

18.09.2023 09:22

Плащаме 27 М лв. лихви на Украйна по заемите към нас

Видян 4742 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В подкрепа на Украйна България ще се включи в европейска инициатива, която цели да облекчи дълговото бреме на воюващата страна. Народното събрание трябва да одобри споразумение с Европейската комисия, засягащо предоставянето на макрофинансова помощ на Киев.


Това споразумение вече беше подкрепено от бюджетната комисия на Народното събрание и се очаква същото да стане и в пленарната зала, съобщи Сега.


Става въпрос за програма, по която ЕС е обещал да даде на Украйна заеми до 18 млрд. евро с преференциални условия. Около половината от тези пари вече са изплатени. Сред изгодните условия за Киев е това, че съюзът може да поеме лихвите по заемите – т.нар. лихвена субсидия. Така допълнително ще облекчи страната от финансовата тежест по обслужването на заемите.


През февруари т.г. украинското финансово министерство е подало искане пред ЕС да поеме лихвените разходи. Оказва се обаче, че бюджетът на съюза, който е за периода 2021-2027 г., е неподготвен да поеме изцяло лихвената субсидия. Затова след преговори между ЕК и страните-членки е било решено те да запълнят липсващата сума чрез доброволни вноски от своите бюджети. Подаването им трябва да започне от първото тримесечие на 2024 г. и да продължи до края на 2027 г.


За България сумата ще възлиза на максимум 13 670 648 евро за целия период. Това са 26 737 463.48 лв. или по 6 684 365.87 лв. годишно. Вноската е изчислена на базата на дела на националния ни доход спрямо общия доход на ЕС. Същият подход е използван за всички останали държави.


Окончателният размер на вноската за 2024 г. ще се разбере до края на януари, тъй като по това време лихвените проценти на заемите ще бъдат напълно фиксирани. Възможно е споразумението да бъде преразгледано, ако окончателните разходи за лихвената субсидия надхвърлят предвидената обща сума.


Като одобрява споразумението с ЕК, България, както и всяка друга страна-членка, се задължава да предостави при поискване съответните вноски. Споразумението е категорично, че няма да се изисква една страна да покрива задълженията на друга.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 tornado 19.09.2023 10:28

    Що за наглост, "БОГАТА ?" България, чиито пенсионери се изхранват с остатъци от контейнерите за боклук, да плаща заради Украйна, мъжката проститутка Зеленски, която се върти по пилоните на женските барове, да отиде и да ги изкара,а наглата му женица, която се прави на богата аристократка да престане да се разплаща с пари които не е заработила. Това тъпо, нагло, неграмотно и продажно правителство трябва незабавно да бъде свалено преди да е разпродало България

  • 003 Anonimen 17.09.2023 18:02

    Разпро.дажба! Уникален и компактен видео-реко.рдер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увел.ичение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:----> welcome.to/carcam

  • 002 Anonimen 16.09.2023 16:57

    Две свине на една снимка е много притрупано! Нямам желание да помагам на противната марионетка усрайна и ще ме зарадва кончината и която е неизбежна.

  • 001 Anonimen 16.09.2023 16:06

    Защо ли трябва да сме солидарни със страна народ чиято първа дама харчи 40000 евро за новогодишни подаръци и която не е изпълнила сключеното Минско спорасумение ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец