За предоставянето на стари снаряди на Украйна - "Колкото и да ви убеждават, че складовете ще бъдат бързо запълнени, това не е вярно. Това са процеси, които отнемат години".

Свързани новини

10.07.2023 11:24

Плановете на МС ще оставят армията ни без запаси за години напред: Радев

Видян 1218 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   За срещата със Зеленски - "Винаги съм защитавал българския интерес, а не на други държави. Въпросът е чий интерес защитават политици от парламента и правителството"


    За предоставянето на стари снаряди на Украйна - "Колкото и да ви убеждават, че складовете ще бъдат бързо запълнени, това не е вярно. Това са процеси, които отнемат години".


    За реакторите от АЕЦ "Белене" - "На какво основание за един ден те взеха това решение , на основание на коя енергийна стратегия за развитието на България, на основание на кои разчети и анализи? Тук не става въпрос само за реакторите, а за съдбата на този проект и не е ли редно да седнат на масата, да извадят всички опции за развитието на енергетиката ни и тогава да вземат това решение?"
    За интервюто на премиера Николай Денков пред "Политико" - "Това е продължение на черната серия - български премиер да използва чужди медии, за да клевети страната".
   


За решението на НС за референдума срещу еврото - "Това решение издава страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани. След като са изпълнили законовите условия, тези подписи са събрани, е редно да се проведе референдум. Аз няма как да вкарам повторно в Народното събрание предлрожение за рефендум, което вече е отхвърлено.

Плановете на правителството да предостави на Украйна стари снаряди от складовете на Българската армия и да ги замени с нови, ще оставят военните ни за години без запаси, тъй като запълването на складовете е продължителен процес. Това е позицията на президента Румен Радев, който отговаря на въпросите на журналисти за първи път след визитата на украинския президент Володимир Зеленски в София.

Радев заяви, че не е запознат със списъка с военна помощ, която България обмисля да предостави на Украйна.

    "Как така изведнъж Народното събрание реши да развърже ръцете на правителството да изпразнят складовете на Българската армия? Колкото и да ви убеждават, че те ще бъдат бързо запълнени, това не е вярно. Това са процеси, които отнемат години. Нали не си правите илюзии, че ще имаме ново въоръжение, което ще дойде отнякъде? Вървят скоростни процеси на препланиране, на промяната на критериите, така че да се освободят определени въоръжения и боеприпаси да се обявят за излишни на базата на нови разчети. И тук призовавам управляващите да бъдат много внимателни, защото това касае националната ни сигурност и трябва да проявят отговорност. Средата на сигурност е сериозна навсякъде, но ние по тази логика, по тези планове, които се готвят в момента, ще останем без запаси за дълъг период - години, и нека те отговорят каква ще е средата на сигурност у нас през това време", каза Радев.

Държавният глава призова правителството да оправдае претенциите си за единство и прозрачност като обяви намеренията си спрямо помощта, която ще изпратим на Украйна, "а не да се оправдават с г-жа Йотова".

Радев обвини управляващите, че нямат свое мнение и позиция, а следват това на големите партньорски държави.

По повод визитата на Зеленски в София държавният ни глава изтъкна, че никога не е отказвал да приеме президент на друга държава по негово настояване. Разкритикува, обаче, Министерски съвет, че не е спазил правилата на протокола и не е съгласувал предварително визитата с президента Радев, а го е уведомил впоследствие.

    "В тази ситуация най-лесно за мен беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България, не е добър сигнал и към 300 000 българи в Украйна. Така че аз се надявам Министерски съвет да спазва елементарните правила на протокола и вбъдеще такива събития да бъдат съгласувани.

    Винаги съм защитавал българския интерес, а не на други държави. Въпросът е чий интерес защитават политици от парламента и правителството? Кое задава тяхната политика? Миналия октомври един от президентите от Източна Европа изпрати проект на декларация за незабавна подкрепа на членството на Украйна в НАТО от всички държави в Източна Европа. Тогава отказах да подпиша, защото приемането на Украйна в НАТО преди установяването на траен мир там означава пряк конфликт НАТО-Русия. И тогава се надигна един вой срещу това и сега същите тези яростни критици изведнъж промениха мнението си и приеха моята теза. Въпросът е имат ли собствено мнение и позиция? Защото те безпрекословно следват мнението на големите държави, което в случая е добре, защото те имат разумна позиция, но всъщност нашите управляващи нямат свое мнение и позиция и това е големият проблем. А национално отговорното поведение изисква да имаш собствено мнение", каза Радев.

Той покани всеки, който иска да инициира процедура по импийчмънт, да заповяда, но добави, че водещите политически сили трябва да имат свои ясни позиции.

Продажбата на ядрени реактори на Украйна би поставила под въпрос съдбата на целия проект за АЕЦ "Белене", коментира Радев. Той попита на основа на какво се взима такова решение и призова преди това да се обсъдят внимателно всички опции.

    "На какво основание за един ден те взеха това решение, на основание на коя енергийна стратегия за развитието на България, на основание на кои разчети и анализи? Тук не става въпрос само за реакторите, а за съдбата на този проект и не е ли редно да седнат на масата, да извадят всички опции за развитието на енергетиката ни и тогава да вземат това решение? Има много опции. Служебното правителство, например, води много разговори с Франция, аз лично говорих с Макрон и Франция изпрати меморандум за развитието на Белене като френски проект. Затова да извадят всички опции и тогава да решат", каза Радев.

Той коментира и интервюто на премиера Николай Денков пред "Политико" като го определи като "продължение на черната серия - български премиер да използва чужди медии, за да клевети страната".

    "За да развява руската заплаха като параван за разправа със службите в името на лични и партийни интереси точно по сценария на записите. И е жалко, че хлъзгат господин Денков по тази плоскост, но явно той няма нищо против да се хлъзга по нея", каза той.

След решението на Народното събрание относно искането за провеждане на референдум срещу еврото, президентът няма как да вкара това искане повторно за обсъждане в парламента, коментира още Румен Радев. Според него въпреки процедурните пропуски при гласуването, волята на депутатите е ясна.

Президентът се обяви в подкрепа на провеждането на допитването за европейската валута и подчерта, че България трябва да влезе в еврозоната, когато е реално готова, а не когато ни се иска и на всяка цена.

    "Не е добре политици в Народното събрание да се правят, че няма подписи на половин милион българи. Това не е добре. След като са изпълнили законовите условия, тези подписи са събрани, е редно да се проведе референдум. Това решение издава страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани. Отделен въпрос е дали така трябва да бъде формулиран този референдум. За мен 20 години е прекалено дълъг срок, така както е формулиран. Но усилията на политиците не трябва да бъдат насочени към това как да спрат рефендума, а да убеждават българските граждани, че влизането в еврозоната работи за тяхното благосъстояние", подчерта Радев.


Източник: БНТ


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 НАТО 22.08.2023 14:50

    МУНЧО ПРЕДУСЕЩА КРАЯ НА ПУТЛЕРСКАТА БАНДИТСКА ИМПЕРИЯ И ВЪПРЕКИ ТОВА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕЕ РУСОФИЛСКИ ПРОСТОТИИ.ЯВНО Е НА ХОНОРАР.КРЕМЪЛСКАТА ВОНЯ КОЯТО СЕЕШ МУНЧО ПОСЛЕ САМ ЩЕ СИ Я ДИШАШ.ЛОШОТО Е ЧЕ ТАЗИ ВОНЯ ЩЕ Я ДИШАМЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДОКАТО НЕ СЕ МАХНЕШ

  • 001 Anonimen 10.07.2023 13:06

    Видимо, Радев много се компроментира и като президент и като военен! Просто е заслепен от путинофилство и друго не вижда и не знае!Как пък никоя мисирка не го попита как си представя, че ще свърши войната в Украйна с глупавите му призиви за мир и преговори!? А от енергетиката е още по-далече, щом не може да вдене, че АЕЦ Белене е приключена завинаги!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв