Свързани новини

20.05.2015 13:00

Планът на ЕС за квоти за имигрантите удари на камък

Видян 1077 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Планът на ЕС за квоти за мигрантите удари на камък след възражения от Франция и Испания. Унгария също сама ще решава за имигрантите.

Планът на ЕС изглежда близо до отпадане, след като Франция и Испания оттеглиха подкрепата си за него, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА. 


Миналата седмица Великобритания вече заяви, че няма да се включи в такава схема, защото е принципно против задължителни квоти за имигранти, но подчерта, че ще продължи да приема кандидати за убежище. 


Сега бъдещето на плана, който е част от изготвен от Европейската комисия пакет предложения за справяне с мигрантската криза в Средиземно море, е под въпрос, пише изданието. 


В пакета предложения се предвиждат и евентуални военни действия срещу трафикантски мрежи, включително унищожаване на корабите им. 


ЕС очаква одобрение от Съвета за сигурност на ООН за подобни действия. 


Френският президент Франсоа Оланд заяви, че подкрепя по-справедливо разпределение на бежанците между страните от ЕС, но че квотите са недопустими. 


"Не може и дума да става да имаме имигрантски квоти, защото си имаме правила за граничния контрол и политики за имиграцията", каза Оланд на съвместна пресконференция с канцлерката на Германия Ангела Меркел. 


Ден по-рано Испания се обяви против квотна система. 


Външният й министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо категорично отхвърли плановете в понеделник с аргумента, че двуцифреното равнище на безработица в страната му означава, че тя не може да приема повече мигранти. 


Маргальо заяви, че призивът на Европейската комисия за солидарност трябва да е "пропорционален, справедлив и реалистичен" и добави, че в него не се взема предвид "огромното усилие, което правим (в Испания) да контролираме миграцията от Мароко, Мавритания и Сенегал, която се отразява на целия ЕС". 


На квотната система се противопоставят също Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Литва, Латвия и Естония, отбелязва "Гардиън". 

Оланд подчерта, че чисто икономическите мигранти ще бъдат депортирани. 


"Хората, които идват, защото си мислят, че Европа е процъфтяващ континент, дори ако те са наети от фирми, трябва да бъдат ескортирани обратно, това е правилото", каза той. 


Президентът обаче посочи, че Германия, Франция и Швеция приемат голям брой кандидати за убежище измежду мигрантите.


"Трябва да гарантираме, че и другите страни се включват. Това наричаме разпределение", каза той. 


Меркел отбеляза, че тя и Оланд са възложили на вътрешните си министри да обмислят предложенията на Европейската комисия.


"Има много въпроси, които заслужават проучване, включително как да се действа с хората, които нямат възможността да помолят за политическо убежище. Сигурна съм, че скоро ще имаме френско-германска позиция", каза канцлерът. 


Не се очаква плановете за квотите да се финализират преди Европейския съвет през юни, но скептичните към тази идея страни вече посочват някои "подробности, в които се крие дяволът". 


"Не можете да пренастаните някого от една страна членка в друга. В ЕС имаме свободно движение, така че нищо не може да ги спре да отидат някъде другаде. Тук има известен пропуск в логиката на разсъждението", каза дипломат от ЕС.


Експертите по миграцията посочват, че бежанците се съсредоточават в райони, където има установени мрежи от техни близки и познати, независимо от официални квоти, отбелязва "Гардиън".


Унгарският премиер Виктор Орбан открито се противопостави в Европейския парламент на предложенията за определяне на квоти за имигранти за всяка една държава от ЕС.


"Подобни предложения само ще увеличат броя на имигрантите", каза Орбан по време на дебатите в ЕП в Страсбург и поясни: 


"Предложенията за квоти за страните членки на ЕС може да бъдат само препоръчителни, но не и задължителни". 


Според него "Европа трябва да държи проблема с имигрантите далеч от своите граници". 


"В противен случай милиони имигранти ще пристигнат на нейна територия. Унгария ще води самостоятелна политика по въпроса за нелегалните имигранти. Няма да приемем, по толкова важен въпрос, решенията да се вземат от администрацията в Брюксел вместо нас. Много по-честно е да питаме гражданите какво мислят по този въпрос", каза още унгарският министър-председател. 


Орбан поиска да се прави разлика между политически преследваните емигранти, които имат право на убежище, и икономическите имигранти, които търсят по-добър живот. 


"Мнозинството нелегални имигранти в Унгария идват от Косово. В момента там няма война. ЕС не обръща достатъчно внимание на Западните Балкани и не прави достатъчно за решаването на този проблем", подчерта унгарският премиер. 


Унгария няма да води същата политика спрямо имигрантите както тази на бившите колониални сили в Европа и не може да им подсигурява работни места.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева