Свързани новини

31.12.2020 13:32

Пламен Бобоков отива на съд за 50 стрелички

Видян 2749 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Окръжната прокуратура в Русе е приключила разследването по последното, най-ново обвинение срещу бизнесмена Пламен Бобоков - за незаконно държане на археологически обекти. Обвинителният акт е внесен в съда вчера (30 декември) и се очаква да бъде насрочено първото разпоредително заседание, съобщи БНТ.

При претърсване в дома на Бобоков в Русе бяха намерени и иззети 50 броя археологически обекти - 48 върха на стрели от желязо и два върха на копие от желязо.

За обвинението, което му е повдигнато, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 г. и глоба от 3000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото. При евентуална осъдителна присъда предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

По това обвинение Пламен Бобоков е с най-леката мярка за неотклонение "подписка", но с определение на Окръжния съд в Русе са наложени и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация, предаде Дневник.

От прокуратурата посочват, че по време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертиза. От заключенията им се установява, че намерените обекти представляват движими културни ценности съгласно чл. 7 от Закона за културното наследство.

Датирани са като късноантични и средновековни и се твърди, че имат историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват "масов материал" по смисъла на закона, твърдят от прокуратурата.


Малко след като бе обвинен за археологическите ценности, адвокатът на Бобоков Ина Лулчева заяви, че обвинението е абсолютно несъставомерно.

"Става дума за пано с 50 ръждясали стрелички, забити в него. То е намерено в склад в дома на Бобоков, където той държи и други ненужни вещи", посочи Лулчева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 31.12.2020 21:28

    А откраднатите милиарди от управляващите какви обекти са, че не са интересни на прокуратурата?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към