Свързани новини

07.12.2012 13:37

ПГКБ: Бюджет 2013 г. е бюджет на мизерията

Видян 1546 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчера парламентът прие Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. Нашата оценка за него е ясна: това е бюджет на мизерията на българските граждани и на неясната перспектива за България.


Доказателство за това са средствата за развитие на българската наука през 2013 г. – 0,2% от БВП. Увеличение в сравнение с 2012 г. – нула. Субсидията за БАН е непроменена  вече трета година и осигурява едва 60% от неотложните разходи на Академията. Това е поредният бюджет на ГЕРБ, който отказва да изпълни императивния текст от Закона за висшето образование, според който държавните висши училища следва да получат не по-малко от 10% от издръжката на обучението за научно-изследователска дейност. Не получи отговор въпросът към вицепремиера Дянков защо правителството в различни свои документи сочи различни параметри на публичните средства за наука. Според Националната програма за реформи, която управляващите са представили на своите европейски партньори, през 2013 г. парите за наука следва да са близо 1 % от БВП. Според Закона за държавния бюджет са 0,2%. Тази бюджетна политика прави невъзможно пълноценното участие на българските учени в европейското изследователско пространство.


На този фон скандалите, свързани с управлението и дейността на единствения фонд, който финансира научните изследвания в България, будят изключителна тревога. В искане, подписано от над 1 240 български учени, в обръщение на Общото събрание на БАН, в отворено писмо на млади български учени, работещи в международно признати чуждестранни университети, се оспорват резултатите от последната конкурсна сесия на Фонд „Научни изследвания”. Учените твърдят, че „процедурата по класиране и обявяване на спечелилите проекти е опорочена”, че са „нарушени нормативни документи, норми на прозрачност, утвърдени европейски практики” и това „обезсмисля труда и амбициите на цялата научна общност”.


Конкретните въпроси искат своите конкретни отговори. Дължи ги министър Игнатов. Но от две седмици неговите изявления повтарят една и съща теза: нарушения във Фонда няма, учените са подведени, провежда се вътрешен одит. Последното му заявление с днешна дата е забележително: протестът на учените е политически, вдъхновен от БСП, от Станишев, от тези, които се страхуват от предстоящите избори. Впечатляваща е предизборната храброст на Министър Игнатов, но ние определено смятаме, че той трябва да престане да повтаря тези глупави и жалки клишета, а публично да отговори на следните въпроси:


- Продължава ли да твърди, че в дейността на Фонд „Научни изследвания” няма нарушения?


- Каква допълнителна информация очаква министър Игнатов, след като съгласно Закона за насърчаване на научните изследвания и утвърдения от него Правилник за дейността на фонда той осъществява контрол на дейността на фонда; той утвърждава решенията на Изпълнителния съвет на фонда за определяне на проектите, които получават финансиране и размера на средствата.


- Твърди ли още, че конкурсната процедура е прозрачна, след като и досега не са публични съставите на временните и на постоянните научно-експертни комисии, класираните проекти са обявени без получените от тях точки и не са ясни приоритетните области, по които са класирани?


- Вярна ли е появилата се информация, че част от рецензентите не знаят, че са участвали в конкурсната сесия, а други са извършили поръчкови рецензии на предварително посочени проекти? На какъв принцип е определен списъкът на рецензентите?


- Продължава ли да твърди, че достъп до рецензиите на проектите има или е вярно съобщението на ръководството на Фонда, че те ще бъдат предоставени на ръководителите на проекти след 20.01.2013 г.? Кому и за какво са необходими повече от два месеца и може ли да докаже Министър Игнатов, че рецензии на всички проекти има?


- Намира ли за редно повече от 42% от средствата за сесията да финансират проекти, свързани с НБУ, УНИБИТ и на частни фирми, и това да „скъпите проекти” – всеки от тях получава от 150 до 480 хил. лв.?


- Как ще коментира позицията на ръководството на фонда, че всички научно-изследователски институти и сдружения, утвърдени като бенефициенти в конкурсната сесия са научно-изследователски организации по смисъла на Регламент 800/2008/ЕО? Включени ли са те в предвидения от Закона за насърчаване на научните изследвания Регистър на научната дейност? Кога е извършена тази регистрация, след като видно от Търговския регистър някои от тях са учредени дни преди, и последния ден за подаване на проекти? Какъв е научният им капацитет и научната им база, как е преценена възможността им за съфинансиране на проектите, след като уставният им капитал е 100, 50 и даже 2 лв.?


- Още ли твърди министър Игнатов, че резултатите от извършващия се одит ще определят позицията му, или е вярна информацията от ръководството на Фонда, че за 70% от спечелените проекти договорите са сключени и са изплатени над половината от парите за тази конкурсна сесия?


- Защо не освобождава Председателя на Управителния съвет и Управителя на Фонд „Научни изследвания”, въпреки „успешната” им дейност за дискредитирането му?


Уважаеми госпожи и господа,


Българските учени протестират срещу порочни практики в управлението и дейността на Фонд „Научни изследвания”, срещу действията на хора със спорна научна биография, но с властови статут, за защита на правото си да правят наука в България, заради своето собствено достойнство. Този протест не може да бъде нито неглижиран, нито профанизиран. Нелепото партийно говорене на Министъра на образованието, младежта и науката не разсейва, а задълбочава съмненията. Скандалът вече е международен. Все по-невъзможно става създаването на оперативна програма за наука, чийто проект Министерски съвет така и не прие. Така проблемът вече става политически и отговорността за случващото се с българската наука е на Министерски съвет и на министър-председателя на Република България. Тази реакция очакваме ние.


И за да е картината пълна, България е на последно място в Европа и на 96 място в света по развитие на иновациите. Въпреки препоръките на Европейската комисия още нямаме иновационна стратегия. А Иновационният фонд, в който предишното правителство остави 20 млн. лв., днес „насърчава” българските иновации само с 5 млн. лв.


Дали си давате сметка, уважаеми госпожи и господа управляващи, каква България правите!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей